Längdskidor

Norska landslagsåkaren fick en blodpropp: ”Det var en chock”

Av: 

Jonathan Nilsson

Ragnhild Haga.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Ragnhild Haga, 30, kunde knappt gå efter två tuffa träningspass på en landslagssamling i höstas.

Nu öppnar hon upp om anledningen.

– Jag fick en blodpropp i benet. Det var en chock, säger hon till NRK.

Det var bara några få personer som visste vad som utspelade sig bakom kulisserna under det norska landslagslägret i september.

Nu berättar Ragnhild Haga vad som tvingade henne till omkring en månads uppehåll.

Hon säger till NRK att hon kände sig ur form och hade en högre puls än normalt inför samlingen. Redan efter det första träningspasset kände hon sig stel i sitt vänstra ben. Hon började halta, men fortsatte att träna dag två och tre.

– Då blev det värre och värre att gå till matsalen. Min fot domnade bort när jag tog ner den från sängen eller stolen på grund av bristande blodflöde. Jag hoppade för att få igång benet, säger hon.

”Det var en chock”

Hon misstänkte först att hon hade drabbats av en sträckning, men fick sedan en dålig magkänsla. På samlingens sista dag åkte Haga till en klinik i Lillehammer tillsammans med landslagets fysioterapeut.

– De kom fram till att en ven hade täppts igen. En blodpropp i benet. Det var en chock, säger hon.

”Jag blev väldigt rädd”

Den som har nära släktingar som drabbats av blodpropp löper själv en ökad risk att drabbas. Enligt Haga är det inte något som är ärftligt i henne släkt, men hennes pappa drabbades av en blodpropp i lungorna för något år sedan.

– Därför har jag väldigt dåliga associationer till blodproppar. Jag blev väldigt rädd. Jag var orolig när jag undersöktes, säger hon.

Läkarna misstänker att hennes byte av p-piller tre veckor före samlingen kan var anledningen till blodproppen. Haga säger att hon går ut med sin berättelse för att få fler att vara medvetna om riskerna med p-piller och vilka symptom man ska hålla utkik efter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor