Skidförbundets besked – tävlar inte i Ryssland

Publicerad 2022-02-24

Under onsdagen klev ryska trupper över gränsen till Ukraina.

Nu tar svenska skidförbundet tydlig ställning – man kommer inte att delta i säsongsavslutningen i Tiumen i mitten på mars.

”Svenska Skidförbundet kommer inte att delta i några tävlingar i Ryssland”, säger Karin Mattsson, ordförande Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande.

Följ ämnen
Längdskidor

Efter den ryska invasionen av Ukraina kommer inställda evenemang i landet som ett brev på posten.

I går sade Fis tävlingschef Pierre Mignerey att man inte har några konkreta planer på att flytta säsongsavslutningen i ryska Tiumen. Nu tar dock svenska skidförbundet ställning i frågan.

”Svenska Skidförbundet kommer inte att delta i några tävlingar i Ryssland”, säger Karin Mattsson, ordförande Svenska Skidförbundet i ett pressmeddelande.

Bojkottar även helgens skicrosstävlingar

I mitten på mars var tanken att flera svenska åkare skulle till Sibirien för att delta i världscupavslutningen.

Skidförbundet meddelar även att man bojkottar helgens skicross-tävlingar i Sunny Valley i närheten av Tjeljabinsk.

Åkarna är redan på plats, och förbundet jobbar nu på att få hem sina deltagare.

”Vi har ett skicross-landslag på plats i Ryssland just nu och säkerheten för våra aktiva och ledare är det allra viktigaste. Därför efterfrågar vi det svenska Utrikesdepartementets stöd för att garantera säkerheten för våra aktiva och ledare under vistelsen och vid deras hemresa”, säger Mattsson.

Man ifrågasätter även Fis hållning i frågan.

”Fis har via media meddelat att tävlingar ska genomföras som planerat. Svenska Skidförbundet motsätter sig denna hållning och kommer därför inte delta, om inte tävlingarna flyttas.”