Tungviktskungen Usyk i Kiev för att försvara sitt land

Han är världens tungviktskung.

Men nu är Oleksandr Usyk i Kiev redo att försvara sitt land och sin familj.

– Det är helt galet hur mycket bomber som faller här. En vän i Mariupol fick just en missil genom taket, säger han till CNN.

När CNN når Oleksandr Usyk sitter han i en källare i centrala Kiev tillsammans med sina tre barn, sin fru och nära vänners familjer.

Milsvid skillnad från livet som världens tungviktskung.

I september besegrade han britten Anthony Joshua och blev därmed tungviktsmästare för organisationerna IBF, WBA, WBO och IBO. För CNN berättar han att han var i London på en inspelning för ett tv-spel när kriget bröt ut. Han tog sig omedelbart till Warzawa och körde sedan bil till Kiev därifrån.

Nu är han redo att försvara staden.

– Jag vill inte skjuta eller döda någon. Men om de vill döda mig eller min familj har jag inget val, säger han till CNN, efter att ha anslutit till en bataljon i Ukraina.

Oleksandr Usyk.
Oleksandr Usyk.

”Viktigare än några mästarbälten”

Han säger att han inte känner rädsla.

– Det kanske låter sentimental, men min själ tillhör Gud och min kropp och min ära tillhör mitt land, min familj. Så jag känner absolut ingen rädsla. Bara en förvåning – hur kan det här hända i det 21:a århundradet.

Han är barndomsvän med världsmästaren Vasiliy Lomatjenko som också valt att återvända till kriget och Kievs borgmästare är hans föregångare som ukrainsk tungviktsvärldsmästare, Vitalij Klytjko. Men tankarna på boxningen är som sagt långt borta. Innan kriget bröt ut var han bara detaljer från att krita på för en penningstinn returmatch mot Anthony Joshua.

– Jag vet inte när jag kan kliva tillbaka i ringen. Mitt land och min ära är viktigare för mig än några mästarbälten, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln