Möts igen – i Saudiarabien

Klar med returmatch mellan Anthony Joshua och Oleksander Usyk

Saudiarabiens sportswashing fortsätter.

Nu står det klart att superfajten mellan Anthony Joshua och Oleksandr Usyk ska hållas i Jeddah.

– Föga förvånande, säger en talesperson för Amnesty.

Senast Anthony Joshua och Oleksandr Usyk – två av boxningens verkliga giganter – drabbade samman skedde det inför fullsatta läktare i Tottenham Hotspur Stadium i norra London.

Usyk vann matchen och erövrade tre mästarbälten (WBA, IBF och WBO).

När Joshua nu ska försöka ta tillbaka dem får han inte göra det på engelsk mark inför sin egen hemmapublik. Matchen ska av förklarliga skäl heller inte arrangeras i Usyks hemland Ukraina.

Den ska hållas den 20 augusti … i saudiska Jeddah.

Sportswashing

Ofattbart på ett sätt, fullt naturligt sett till den utveckling vi sett inom idrotten på senare år.

F1 kör race i Jeddah, ridsportens Global Champions Tour gör stopp i Saudiarabien, Premier League-klubben Newcastle ägs av Saudi och golfstjärnor flyr just nu PGA-touren för att spela för miljardbelopp på nystartade Saudiägda touren LIV golf.

Allt är en del av fenomenet sportswashing, där diktaturer och andra auktoritära nationer använder sport för att tvätta sitt rykte.

Amnesty kritiska

Anthony Joshua har ännu inte uttalat sig om det faktum att matchen ska hållas i Saudiarabien (i Jeddah Super Dome, med plats för 35 000 åskådare).

Det borde han, tycker människorättsorganisationen Amnesty.

– Det är inte förvånade att den här matchen ska hållas i Saudiarabien. Men precis som vi sa gällande golfspelarna i LIV och försäljningen av Newcastle United, så skulle vi vilja se att fler högprofilerade idrottare ryter ifrån om de bristande mänskliga rättigheterna för att på så vis få stopp på denna onda spiral av saudisk sportswashing. Vi uppmanar nu Anthony Joshua att göra just det, säger en talesperson för Amnesty till The Guardian.

Sportswashing - så använder diktaturer idrott för att tvätta sitt rykte
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln