”Jättekonstigt för mig att möta Sverige”

Vranjes om heta EM-mötet som slovensk förbundskapten

Ljubomir Vranjes.
Ljubomir Vranjes.

Svenska handbollförbundet valde norrmannen Glenn Solberg före Ljubomir Vranjes.

Då blev Vranjes i stället förbundskapten för Slovenien.

– Jag ville faktiskt inte missa ett hemma-EM i Sverige, säger ”Ljubo”.

När Staffan Olsson och Ola Lindgren lämnade förbundskaptensposten 2016 ville Svenska handbollförbundet ersätta dem med Ljubomir Vranjes.

Vranjes ville ta uppdraget men hans klubb Flensburg satte stopp för dubbeljobbet och i stället föll valet på Kristján Andrésson.

När Andrésson meddelade att han slutar efter hemma-EM var Vranjes tillgänglig men då bestämde sig förbundet för att anställa norrmannen Glenn Solberg i stället.

Men Vranjes får vara förbundskapten i hemma-EM ändå.

Mindre än fyra veckor till EM-premiären blev det klart att 46-åringen tar över Slovenien, som stod utan förbundskapten efter att ikonen Veselin Vujovic fått sparken.

– Jag ville faktiskt inte missa EM på hemmaplan. Även om jag inte gör det med Sverige så ville jag uppleva ett EM på hemmaplan när jag fick chansen. Det var ett stort plus, säger Vranjes.

”OS i Paris verkade lockande”

– Sverige har en förbundskapten och planerar med en annan förbundskapten. Jag har valt en väg där jag vill vinna medalj även med ett landslag. Jag tycker att Slovenien är ett lag som kan göra det. Inte nu kanske men inom de närmaste åren.

Men helst hade du velat svensk förbundskapten i detta EM?

– Hahaha, du kan fundera på vad jag svarar på det, säger Vranjes och låter förstå att han inte kommer att svara mer specifikt på den frågan.

Han har skrivit på ett kontrakt med slovenerna ända till 2024, med option om att kunna avsluta det tidigare.

– Jag tyckte att OS i Paris (2024) verkade lockande.

För det blir svårt för Slovenien att ta sig till OS i Tokyo nästa sommar då man missade VM i fjol, där de flesta OS-kvalplatserna delades ut. Men ett riktigt bra EM kan ge en biljett till OS-kvalet i vår.

– Ironiskt nog var jag med om att slå ut Slovenien med Ungern i playoff.

Vranjes var förbundskapten i Ungern 2017–18.

– Så jag är lite skyldig till den här sitsen man sitter i.

”Tycker väldigt mycket om handbollskulturen”

Vranjes kommer att fortsätta som tränare i IFK Kristianstad.

– Jag kom till Sverige framför allt för att jag skulle kunna ta ett dubbeljobb. Nu har jag det så detta är ingen chock för någon i IFK Kristianstad.

Han listar fler anledningar till att han valde att hoppa på jobbet i Slovenien:

– Slovenien har en mycket bra handbollskultur som jag tycker väldigt mycket om. Man spelar en rolig, teknisk och fartfylld handboll. Slovenien vann U20-EM i somras så framtiden ser intressant ut. Det finns många bra handbollsspelare. Sedan kan jag språket också, vilket är väldigt viktigt för mig.

Vranjes är född och uppvuxen i Sverige med serbiska föräldrar.

– Språket är inget hinder som det var i Ungern. Det misstaget kommer jag inte att göra om, säger han.

Framför allt spelmotorer har slovenerna, med talangfabriken Celje i spetsen, varit kanske bäst i världen på att producera. Vranjes själv är en gammal spelfördelare.

– De är så många och så bra att man skulle kunna låna ut av dem till andra länder. Styrkan finns verkligen på mittnio. Men det finns svagheter också i laget.

Vilka är de?

– Det säger jag ju inte till dig.

Slovenien näst bäst i gruppen

Nej, för i andra matchen i EM ställs Serbien mot Sverige i Göteborg.

– Min hemstad och allting. Det känns naturligtvis jättekonstigt för mig.

Du hade helst inte velat möta Sverige i detta EM?

– Under ett EM där Sverige är stora favoriter är det väl bättre att möta dem i gruppspelet än i semifinal. Men det optimala hade kanske varit att mötas i finalen om vi hade hamnat på olika halvor (skratt).

Sverige är klara favoriter i grupp F, där också Schweiz och Polen huserar.

På papperet ska ni väl vara tvåa i gruppen?

– Ja, absolut.

Hur ser du på Sveriges möjligheter i EM?

– De är stora förstås. Det är inte många hemmanationer som missar en semifinal. Sverige borde vara ett av semifinallagen, säger Vranjes och sätter därmed lite extra press på Blågult.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.