Norska tränaren: ”Synd för vår sport”

Stina Nilsson har bytt från längdskidor till skidskytte.

Tråkigt, tycker konkurrenten Norge.

– Det första som slog mig är att det är synd för vår sport, säger norske landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Ole Morten Iversen, Stina Nilssons förre tränare, reagerade precis som många andra överraskat när han fick höra om sin förra adepts val.

– Trist för skidsporten att man mister en av de största profilerna. Hon var en av dem som var mest populär, inte bara i Sverige men också i Norge, säger han.

”Mister en stor förebild”

Att Nilsson, med OS- och VM-guld på meritlistan, skulle göra ett dumt val att byta från en sport hon är så framgångsrik i anser hon inte att hon gör.

– Hon gör väldigt sällan något dumt utan hon är genomtänkt och har säkert goda grunder till valet. Det är bara synd för idrotten att mista en av sina stora förebilder, säger han.

Hur påverkar det här konkurrensen mellan Sverige och Norge?

– I liten grad. I sprint har vi ju blivit slagna av de svenska tjejerna i år även om Stina inte har varit med. Där finns det så många bra, säger han och fortsätter:

– Om någon jublar för att hon byter sport så tar de fel, det är jag helt säker på, säger han.

Iversen tror inte att det går allt för stor nöd på det svenska längdlandslaget efter Nilssons avhopp.

– Självklart är det synd för svensk skidsport, hon är inte bara bra i sprint. Men det verkar som att rekryteringen är väldigt god och det kommer nya unga löpare som ganska snabbt kan ta över efter henne, säger han.

Konkurrenten: ”Välkommen tillbaka”

Maiken Caspersen Falla, en av Nilssons stora konkurrenter, säger följande i ett pressmeddelande från norska skidförbundet:

– Det är ett tufft val som Stina har gjort, men också kul för hon gjorde det som är viktigt för henne. Det har varit väldigt inspirerande, och inte minst motiverande att ha haft Stina som konkurrent i många knivskarpa dueller i längdspåret. Jag önskar henne lycka till och hoppas verkligen att hon lyckas med skidskyttet också, om inte är hon självklart välkommen tillbaka.

Norska längdåkaren Kristine Stavås Skistad var förvånad.

– Oj, är det sant? Det var synd, hon var en av dem stora i många år. Jag hade sett fram emot att möta henne kommande vinter, säger hon till NRK.

En som nu får en ny konkurrent är skidskytte-VM:s drottning Marte Olsbu Röiseland.

– Det är jätteroligt. Skidskytte är den absolut roligaste idrotten, så hennes beslut förstår jag verkligen, säger hon till Dagbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.