Efter supersensationen: ”Har skrivit historia”

Publicerad:

SPORTBLADET

Släpp upp ett stort fysiskt praktexemplar med en hel drös världsmästarbälten i ringen mot en liten lönnfet gubbe med långsamma fötter och vad får vi?

En supersensation!

Andy Ruiz Jr slog ner Anthony Joshua fyra gånger innan domaren till slut bröt i sjunde ronden och är nu världens tungviktskung med VM-titlarna för IBF, IBO, WBA och WBO.

– Jag vill tacka gud för segern utan honom vore den omöjlig, säger Andy Ruiz Jr.

Han kom in som ersättare för dopningsmisstänkte Jarrell Miller med en månads varsel och trots en fin matchlista med 32 segrar och bara en förlust på delat domslut mot Joseph Parker trodde absolut ingen på chans för Ruiz. Men vi fick se en sensation som till och med kanske är av större dimension än när Buster Douglas knockade Mike Tyson i Tokyo 1990.

– Jag har det mexikanska blodet i mig. Man pratar om det mexikanska blodet som något speciellt. Jag bevisade att det är en sanning, säger Andy Ruiz Jr som är född i USA.

Efter två ronder där Anthony Joshua mest letade efter distansen för sin vänsterjabb fick Joshua plötsligt in en höger som öppnade för en höger-vänster och skickade Ruiz i golvet.

– Första gången någonsin som jag har slagits ned, men det gjorde mig starkare så jag kunde slå ner honom, säger Ruiz Jr.

Han kom upp och öste en skur av slag mot huvudet på store Joshua som också gick ned i golvet. Precis före rondens slut skickade Ruiz Jr iväg en ny salva som återigen förpassade motståndaren i golvet.

”Mina drömmar har förverkligats”

Anthony Joshua avvaktade i de kommande ronderna. Höll sig undan för att få tillbaka andning, ork och skärpa. När han väl klev fram igen i den sjunde var det dags för brittens katastrof. Ruiz Jr öste på igen och slog ned världsmästaren två gånger. Efter den andra nedslagningen väntade domaren ganska länge men till slut valde han att bryta matchen och ge amerikan-mexikanen segern på TKO.

– Jag mår så bra nu. Detta har jag jobbat hårt för. Mina drömmar har förverkligat, säger Ruiz Jr medan Anthony Joshua berömmer sin motståndare och försiktigt klagar på domaren Mike Griffin.

– Stor respekt för vad Andy gjorde men visst blev jag besviken. Man vill fajtas, det är mitt att göra det. Synd att domaren stoppade.

Fast Joshua ville inte säga definitivt att domaren gjorde fel.

– Om man vill komma med ursäkter, så visst, men jag har inga ursäkter. Det var mitt eget fel att jag tog emot slagen.

I kontraktet är inskrivet en returmatch som båda boxarna utgår från att den blir av.

– Jag är säker på den till 100 procent, säger Anthony Joshua.

– Självklart räknar jag med den, men nu ska jag fira. Jag har skrivit mexikansk historia, säger Andy Ruiz Jr.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN