Publicerad:

NBA återupptas på lördag

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
De senaste dagarnas NBA-slutspel har ställts in i protest mot polisvåld i USA.
Foto: Kevin C. Cox / TT NYHETSBYRÅN
De senaste dagarnas NBA-slutspel har ställts in i protest mot polisvåld i USA.

Slutspelet avbröts i onsdags.

Men efter en rad krismöten, ledda av bland annat Michael Jordan, har NBA och spelarfacket kommit överens om att återuppta spel på lördag, rapporterar Washington Post.

I onsdags bestämde sig Milwaukee Bucks spelare för att inte kliva ut på planen i NBA-slutspelet som en protest mot att ännu en svart man, Jacob Blake, skjutits av polis.

Det satte i gång en kedjereaktion i den amerikanska proffsidrotten där hela NBA-slutspelet avbröts, precis som bland annat ATP/WTA-turneringar, MLS och till slut även NHL.

Men efter ett flertal möten mellan NBA-ägarna, spelarfacket och ligan kommer nu beskedet att lagen återgår till träning i dag och sedan kommer spela slutspelsmatcher ”i bubblan” igen från och med lördag.

Startar rättvisekoalition

Washington Post rapporterar att Michael Jordan, som är ägare av Charlotte Hornets och också den enda svarta majoritetsägaren i NBA, ledde det avgörande mötet där man enades om en uppstart och ytterligare åtgärder där NBA ska driva på jämställdhetsarbetet i samhället.

”Vi ser fram emot återstarten av slutspelet och att fortsätta arbeta tillsammans – här i Orlando och överallt där NBA finns – för att skapa meningsfull förändring på lång sikt”, skriver man i ett pressmeddelande.

Jobbar för ökat valdeltagande

En punkt man kommit överens om är att i varje sändning från NBA ha reklaminslag där man ska jobba för mer samhällsengagemang i olika frågor och arbeta för ett ökat valdeltagande.

Spelare, tränare och ägare ska också skapa vad man kallar en ”samhällelig rättvisekoalition” där man ska arbeta för mer samhällsengagemang, ökat valdeltagande och jobba för polisreformer, skriver man i ett pressmeddelande.

Foto: Chuck Burton / TT NYHETSBYRÅN
Michael Jordan, basketlegendar och ägare av Charlotte Hornets.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: