Tacko kan dunka utan att hoppa

Jättetalangen på väg till NBA: Är som en solförmörkelse för motståndarna

avPatrik Brenning

Han har namnet, han har skottet och han har längden.

NBA är härmed varnat för Tacko Fall – 23-åringen från Senegal som mäter två meter och 29 centimeter och dominerar college-basketen.

– Det är som en solförmörkelse när han går på korgen, säger tränaren Johnny Dawkins till People.

Hundratusentals människor har fascinerats av klippen från Tacko Falls collegematcher. Detta då 23-åringen enligt tidningen Peoples beskrivning ”dunkar utan att hoppa”.

– Det är som en solförmörkelse när han går på korgen. Han stänger ute allt annat. Jag har sett spelares ansiktsuttryck när han närmar sig dem under korgen och de helt plötsligt inte kan se någonting annat varken runt honom eller över honom. Allt försvinner, säger tränaren Johnny Dawkins till People.

”Jag har fått en gåva”

Men det är inte bara Falls längd på två meter och 29 centimeter som sticker ut. Med sin 75-procentiga skottprocent är han bäst av alla i collegeligan NCAA och även defensivt är 23-åringen en stor tillgång då hans ”vingspann” enligt People mäter 2,54 meter.

– Jag har fått en gåva, det är inte många som får de möjligheter jag får, säger Tacko Fall till tidningen.

Foto: Jessica Hill / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
”ÄT ERA GRÖNSAKER”, är Tackos råd till de barn som hoppas ta efter honom storleksmässigt.

Kan bli längst i NBA

I maj går Fall ut college med en utbildning i företagande och psykologi men många tippar att yrkeskarriären uteslutande kommer handla om basket.

– Jag känner att jag har talangen och storleken som krävs för att spela på nästa nivå.

Skulle 23-åringen nå NBA blir han den längsta aktiva spelaren i ligan med en marginal på åtta centimeter. Längst någonsin förblir dock Manute Bol (som spelade i NBA 1985-1995 och Gheorghe Muresan (1993-2000) som båda mätte två meter och 31 centimeter.

1 av 2 | Foto: Jessica Hill / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
ARTIKELN HANDLAR OM

NBA