Sportbladet

Ståhls glädjevrål efter kompisens VM-succé

avTT

Först rusade Daniel Ståhl jublande ut från diskusburen när han klarade kvalgränsen med kvalets längsta kast.

Sedan gav han i från sig ett nytt glädjevrål när han förstod att även Simon Pettersson är klar för final.

– Yes! Simon vidare, fan vad kul!

Sveriges största medaljhopp, Daniel Ståhl, har presenterat sig för publiken i Doha. Det blev övertramp i första kastet – men sedan visade 27-åringen varför han är bäst i världen.

Svensken skickade i väg diskusen 67,88 meter och blev överlägset bäst i kvalet.

– Jag ville ta i i första, oavsett om jag stod kvar i ringen eller inte. Sedan lugnade jag ner mig lite, och kastade 67. Det var bra, säger Ståhl.

Det första kastet som blev underkänt var riktigt långt – diskusen landade någonstans runt 70 meter och visade på Ståhls kapacitet. Efter det mer kontrollerade 67-meterskastet gick glädjen inte att ta miste på. Ståhl rusade ut från diskusburen i vild glädje. När han ser reprisen på en tv-skärm i den mixade zonen ler han.

– Det var kul.

Glädjevrål

Men ännu gladare verkar han nästan bli när han fick höra att träningskompisen Simon Pettersson också är vidare till finalen.

– Yes! vrålar Ståhl på väg ut ur den mixade zonen.

– Fan vad kul!

Han är kanske VM:s största guldfavorit, men är själv fåordig kring finalen som avgörs på måndag.

– Jag ska kasta så långt jag bara kan, säger Ståhl.

– Nu ska jag ha kul med Montler (Thobias), Samuelsson (Fredrik) och Kramer (Andreas) i kväll på hotellet, lira lite Fifa.

Pettersson vidare som tia

Ståhl var den enda som klarade kvalgränsen på 65,50. Näst bäst blev främsta guldutmanaren Fredrick Dacres från Jamaica, över två meter bakom svensken.

Simon Petterssons längsta kast kom redan i det första försöket och mätte 63,65 och han kunde andas ut efter en tids väntan när det stod klart att han var vidare som tionde man av tolv finalister.

– Det kändes bra. Det var skönt att få till ett bra förstakast. Då kunde jag gå in för att kasta längre i andra och tredje, men jag missade lite grann. Tekniskt blev det inte lika bra, säger Pettersson.