Vintersportprofilen vädjade förgäves om körkortet

avMattias Karlsson

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sven Thorgren var stort medaljhopp i OS 2018.

Sven Thorgren körde 136 kilometer på 90-väg.

OS-hoppet vädjade förgäves om att få behålla körkortet.

Enligt hans yttrande kommer det att få ”stora konsekvenser” för utövandet av sin sport.

Det var den 7 april som snowboardåkaren Sven Thorgren, 24, gjorde sig skyldig till fortkörning.

Den uppmäta hastigheten var 136 kilometer på 90-väg, Sven Thorgren godkände ordningsförläggandet och polisen omhändertog körkortet.

Fortkörningen ledde till en ordningsbot, Transportstyrelsen har sedan återkallat körkortet i tre månader till och med den 7 juli och skriver i beslutet:

”Du har överskridit högsta tillåtna hastighet, 90 km/tim, med 46 km/tim. Det är en allvarlig överträdelse och det har inte funnits några särskilda skäl att enbart ge en varning.”

”Reser mycket själv”

I yttrandet skrev Sven Thorgren själv:

”Jag reser mycket själv för att utföra min sport. Ett återkallande av körkort kommer att få stora konsekvenser för att genomföra planerade tävlingar och försäsongsträning.”

1 av 3 | Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Då jag befinner mig i Sverige vid mitt hus söder om Sälen saknas det kommunala transportmedel, vilket hindrar mig från att ta mig dit, till träning och handla mat.”

Intyg från förbundet

Även Stefan Karlsson som är sportchef för snowboard och freeski på Svenska Skidförbundet har lämnat ett intyg på Svenska Skidförbundets officiella brevpapper och med underskrift:

”Sven Thorgren är en nyckelperson i det svenska snowboardlandslaget och en viktig representant för svensk idrott.

Sven satsar mot OS och för att kunna utöva sin träning bör han ha tillgång till bil för att ta sig till skidorter som har begränsad eller ingen kommunal trafik. Speciellt under vår/sommar-träning.”

”Tagit mycket hjälp”

Transportstyrelsen har inte ändrat sin ståndpunkt efter de yttranden som kommit in.

– Det här får helt klart konsekvenser för mig. Allt är så klart relativt, men allt har en påverkan och det förstör mycket för när jag är på resande fot, säger Sven Thorgren.

Har det inneburit några problem för dig hittills?

– Jag har fått ta mycket hjälp. Jag har varit på tävlingar och gjort andra uppdrag i mitt idrottsutövande den senaste månaden.

Nästa vinter-OS avgörs i Peking 2022 – Sven Thorgren tävlar i slopestyle och big air.

Vid vinter-OS 2014 i Sotji kom han fyra i slopestyle, vinter-OS 2018 i Pyeongchang missade han på grund av skadeproblem.

”Ångrar mig”

I yttrandet anger Sven Thorgren att han är ”professionell snowboardåkare”, arbetsplatsen är ”hela världen” och ”Svenska Skidförbundet”, avståndet mellan bostad och arbete ”varierar – främst i europeiska alporter”.

Beräknad körsträcka per år i arbetet anges till ”cirka 5000 mil” och privat till ”cirka 1000 mil”.

– Jag var ouppmärksam vid fortkörningen, jag hade lånat en bil som jag inte var van vid. Jag ångrar det, jag tycker inte att man ska ska överskrida hastighetsgränserna, säger han.

Sven Thorgren är skriven i Monaco, han säger att han varit där mycket de senaste veckorna.

ARTIKELN HANDLAR OM