Jenny Rissveds

Rissveds nobbar media efter SVT-artikel

Av: 

Oscar Rickstrand

SPORTBLADET

Jenny Rissveds väljer att nobba media.

Hon hänvisar till en orättvis bevakning - och en särskild artikel från SVT.

”Det räcker nu”, skriver Rissveds i ett Facebook-inlägg.

I I helgen gjorde Jenny Rissveds en efterlängtad comeback i världscupen. Svenskan, som cyklade hem ett OS-guld 2016, var tillbaka efter en längre kamp med depression och slutade på 33:e plats i världscupstävlingen i tjeckiska Nove Mesto.

Efteråt sa Rissveds team att ett avslutat lopp är ett framsteg i det här skedet av comebacken.

Och hon upplevde därför mediebevakningen kring loppet som orättvis.

Nobbar media

”Tung comeback för Rissveds”, ”Kan OS-mästarinnan nå den absoluta världstoppen igen?”, ”Över sju minuter efter”, ”Rissveds föll igenom”, ”Hopplöst efter”, skriver 24-åringen i ett mediekritiskt Facebook-inlägg där hon berättar om sitt beslut att nu nobba media.

Rissveds hänvisar i synnerhet till en artikel från SVT om loppet.

”På grund av den press och hets som media bidrar till genom att ständigt värdera mig och mina resultat har jag aktivt valt att inte delta i något medialt sammanhang under det senaste halvåret. Det ser dessvärre ut att förbli så tillsvidare efter SVT Sports publicerade artikel i söndags.”

Artikeln hade rubriken ”Tung comeback för Rissveds - långt efter på favoritbanan”.

SVT:s svar

SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson bemöter kritiken:

”Eventuell feedback på Jenny Rissveds Facebook-inlägg tar jag i så fall direkt med Jenny Rissveds och hennes team, inte via media. Men här får du ett generellt svar på hur jag ser på sportjournalistik och vår bevakning av elitidrott”, skriver hon.

Hela svaret följer här nedan.


”Vårt uppdrag som journalister är i huvudsak att bevaka och granska elitidrott. Elitidrott handlar i mångt och mycket om tävlingar, om resultat, hur man når resultaten och varför en tävling gick som den gick. Därför berättar vi vem som vann, hur det gick till, hur det gick för svenska deltagare och varför. Det är den förväntansbild vår publik har på vår journalistik. Vår utgångspunkt är också att elitidrottare deltar i en tävling för att göra så bra resultat som möjligt. Skulle resultat och prestation vara oviktiga faktorer skulle det inte längre vara elitidrott. Självklart kan resultat och prestation påverkas av olika faktorer som till exempel en skada eller dåligt material, men då väger och väver vi självklart in detta i vår rapportering. Detta kräver dock att elitidrottaren själv är transparant med sådana faktorer.”

”Elitidrott är uppbyggd på att idrottare tävlar och media bevakar. Ett större medieintresse brukar generera större möjlighet för idrottaren att finansiera sitt idrottande, till exempel genom sponsring. Vad media ska skriva och bevaka står dock mediaföretagen fritt, det styr inte den enskilde idrottaren. Självklart förstår vi att vissa rubriker och inslag är roligare än andra. Tre Kronor hade hellre sett VM-guldrubriker än fiaskorubriker. Men detta ingår i spelets regler, ibland blir det rubriker om OS-guld, ibland handlar inslaget och texten om att det är en bit kvar till toppen.”

Publisert:

LÄS VIDARE

Rissveds världscupcomeback – efter två år

ÄMNEN I ARTIKELN

Jenny Rissveds

Mountainbike