Detta talar för Linn Svahn inför sprinten i Ski Tour

TRONDHEIM. Anmarija Lampic har aldrig vunnit en sprint i världscupen när Linn Svahn stått på startlinjen.

Svenskan hade kampen om nya poäng till sprintcupen i bakhuvudet redan i torsdagens långlopp.

– Jag slösade ingen extra energi i loppet, säger hon.

I samband med sprinten i Åre gick Linn Svahn upp i ledningen i sprintcupen. Marginalen är knapp, endast en poäng, men hon är före Anmarija Lampic från Slovenien som har 418 poäng.

Inför lördagens sprint, i klassisk stil, i Trondheim har Linn Svahn varit taktisk. 20-åringen kom till fredagens skidtester med lätta, pigga steg och ett brett leende. Torsdagens 34 km satt inte kvar i benen.

– Jag hade en liten tanke igår med att det kommer en viktig sprint på lördag så jag tog mig an utmaning igår med det i bakhuvudet. Jag sparade så mycket jag kunde och slösade ingen extra energi i går, säger Linn Svahn som blev 45:a och var över tio minuter efter Therese Johaug.

På lördag väntar en gren som passar henne bättre.

Samma sak gäller Anamarija Lampic. Slovenskan har vunnit två sprintlopp i vinter, Linn Svahn tre - två i fri stil och en i klassisk stil. Lampic har däremot aldrig vunnit med Linn Svahn på samma startlinje. Båda segrarna kom i Tour de Ski.

Så där en fördel för svenskan.

Hur ser du på sprintcupen?

– Det är kul att vi är många som hugger om det. En poäng är inte mycket som skiljer. Jag har verkligen kämpat de senaste tävlingarna för att ta över västen (som ledaren i sprintcupen får). Det känns kul att ha gjort det nu men jag tror det blir en ”kubbning” hela vägen inte till mål.

Jonna Sundling är fyra i sprintcupen, med 340 poäng. Hon ser också fram emot den klassiska sprinten i Trondheim.

– Det ska bli väldigt kul att köra sprint igen och jag har en väldig revanschlust från förra loppet, säger Sundling och syftar på sprinten i Åre som kritiserades och dominerades av norska distansåkare, säger Sundling.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.