”Sämsta beslutet jag någonsin tagit”

Tennisstjärnan om mardrömmen

Publicerad:
Marion Bartoli 2014 respektive 2015.
Foto: GETTY IMAGES
Marion Bartoli 2014 respektive 2015.

SPORTBLADET

Hon var världsstjärnan som plötsligt försvann från tennisen.

Nu berättar Marion Bartoli om helvetet efter karriären.

– Jag hamnade i en fas där jag inte ville leva längre, säger 35-åringen.

Den 8 juli 2013 förverkligade Marion Bartoli sin barndomsdröm och vann klassiska turneringen Wimbledon. En dryg månad senare avslutade hon abrupt karriären till allas stora förvåning.

– Det kändes som rätt beslut, men det skulle visa sig bli det sämsta beslutet jag någonsin tagit, säger Bartoli.

I ”The Tennis Podcast” berättar hon nu om de mörka åren som följde. Om hur tomheten efter karriären ledde till att hon hamnade i en negativ spiral. Och hur en ex-pojkväns terror pressade henne till att halvera sin vikt och drabbas av anorexia.

– Jag är ganska tuff mentalt, men när du har någon (pojkvännen) som trycker ner dig varje dag och säger att allt du gör är fel, så tappar du till slut ditt självförtroende. Varje gång vi gick på stan jämförde han mig med andra tjejer och sa att de var snyggare än jag. Till slut kändes det som att det bara fanns utväg: Jag var tvungen att gå ner i vikt för att bli lika attraktiv som dem. Det blev så radikalt att jag i princip slutade äta helt. I flera månaders tid åt jag bara 400-500 kalorier om dagen, samtidigt som jag tränade hårt. När jag började min diet vägde jag 80 kilo, efter ett tag vägde jag 41… Jag hade alltså halverat min vikt inom loppet av åtta-nio månader. Det var så traumatiskt att min kropp till slut stängde av. Jag kunde inte ens greppa tag i tv-dosan utan att känna elektricitet. Jag insåg att något var fel, men jag vägrade inse att det handlade om anorexia, säger Bartoli.

Foto: Aurelien Meunier / Getty Images Europe
Marion Bartoli i maj 2019.

”Ville inte leva”

Hon kände visserligen stöd från familj och nära vänner.

– Men om du har anorexia så befinner du dig i en fas där du bara vill dö. Du vill inte leva längre. Även om det finns stöd, så vill du inte ha det.

Vändpunkten kom när Bartoli stoppades från att spela i ”Wimbledon legends” – matcher för tidigare mästare.

– Jag var okej med att förlora vissa saker i livet, men tennisen skulle igen få ta ifrån mig. Där och då insåg jag att jag behövde söka hjälp. Jag skrev in mig själv på ett hjälpcenter och isolerade mig från omvärlden i sex månaders tid. Det var en tuff kamp, men till slut började jag hitta tillbaka till ett vanligt liv, berättar Bartoli.

”Tennisen räddade mig”

Hennes hälsotillstånd förbättrades så pass mycket att hon 2018 försökte sig på en comeback inom proffstennisen.

– Jag insåg ju att jag inte skulle komma tillbaka högsta nivå. För mig handlade det mer om att återfå ett normalt tankesätt i livet. Rent fysiskt så kändes tennisen som det bästa sättet. Jag började jobba med folk som var måna om mitt välmående, som hjälpte mig på daglig basis. Jag älskade att vara på tennisbanan och på gymmet. Det påminde mig om mina glansdagar. Jag började känna glädje i livet igen. Tennisen räddade mig, säger Marion Bartoli.

I dag jobbar hon som tv-expert.

Publicerad:

LÄS VIDARE