Ski Tour

”Får se om det är dumt att tänka så”

Ebba Andersson om coronaviruset

Av: 

Simon Svensson-Parenti

Petra Thorén

SPORTBLADET

Som skidåkare går färden ständigt till nya tävlingsorter.

Ebba Andersson känner ingen oro för coronavirusets spridning och riskerna med att resa.

– Jag väljer att lägga min energi på andra saker, sen får vi se om det är dumt eller inte att tänka så, säger hon inför besöket i Tyskland.

Ebba Andersson har andats ut och laddat om efter en tuff Ski Tour. I helgen kör hon lördagens distanslopp i finska Lahti innan det bär vidare till Tyskland för U23-VM Oberwiesenthal, nära gränsen till Tjeckien.

– Jag vill försöka göra så bra ifrån mig som möjligt. Det är inte så att det ena utesluter det andra. Jag har samma inställningar till morgondagens tävling och U23, säger Ebba Andersson inför lördagens klassiska mil.

Håller sig uppdaterade

Redan nästa vecka väntar en ny tävlingsort för Ebba Andersson och senare i mars avgörs världscupen i Kanada och USA.

Som elitskidåkare är resorna en del av vardagen och utövarna är noga med att skydda sig från smittspridning i förkylningstider. Svenska skidlandslaget har ännu inte vidtagit några åtgärder kopplat till coronaviruset som sprider sig över världen.

Enligt läkaren Magnus Oscarsson håller det medicinska teamet sig uppdaterat på utvecklingen och inväntar eventuella rekommendationer. Samtidigt fortsätter de aktiva att vara noga med åtgärder för att undvika infektioner.

Ebba Andersson är inte orolig, för det som av WHO förutspås bli en pandemi.

– Det är inte en jättekul situation så som det är, men samtidigt kan man inte stanna upp med det man ska göra heller. Man får försöka sköta sitt med hygien när man är ute och reser. Jag har inte satt mig in i debatten med corunaviruset och dess spridning. Det kanske är först nu som man börjat inse att det är en stor riskfaktor med att vara ute och resa, säger hon och påpekar:

– Det är inte så att jag har ändrat på mitt agerande utifrån det. Jag fortsätter, som vi alltid är, att vara noggrann när vi är ute och reser.

650 dokumenterade fall i Italien

Det svenska skidskyttelandslaget har nyligen kommit hem från Italien, som drabbats hårt av coronaviruset med över 650 dokumenterade fall. De första rapporterna kom förra fredagen, då pågick fortfarande VM i Antholz i norra Italien.

Inte heller skidskyttelandslaget har vidtagit åtgärder kring sina aktiva.

– Vi var som sagt inte i de områdena och bodde isolerat på eget hotell. Vi använde handsprit som står emot corona och alla var friska under mästerskapet. Vi åkte från München hem och har sedan alla varit samlade och friska i Östersund, säger  landslagschefen Anders Byström till Sportbladet. 

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Ski Tour

LÄS VIDARE

Sportbladet sammanfattar Sveriges insatser i Tour de Ski

ÄMNEN I ARTIKELN

Ski Tour

Ebba Andersson

Magnus Oscarsson

Coronaviruset