”Vi har värvat världens bästa 17-åring”

Sävehofs nya kap: Färöarnas supertalang

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Superlöftet Elias Ellefsen á Skipagøtu från Färöarna har skrivit på för fyra år med Sävehof.
Foto: Sävehof
Superlöftet Elias Ellefsen á Skipagøtu från Färöarna har skrivit på för fyra år med Sävehof.

Sävehof har gjort en mycket spännande värvning.

Supertalangen Elias Ellefsen á Skipagøtu från Färöarna är klar inför nästa säsong.

– Vi har värvat världens bästa 17-åring, utbrister sportchefen Emil Berggren.

Det var i somras i European Open, turneringen för P17-landslag i Göteborg, som handbolls-Europa verkligen fick upp ögonen för Elias Ellefsen á Skipagøtu.

Han ledde sitt Färöarna till en överraskande seger efter finalvinst mot Sverige. Där gjorde Ellefsen tio mål och totalt blev det 69 fullträffar i turneringen som han dominerade fullständigt.

Sedan dess har Ellefsen á Skipagøtu jagats av flera storklubbar i Europa. Men nu står det klart att Sävehof lyckats kapa åt sig mittnian, som spelar i H71 på Färöarna igen efter en vända i danska Skanderborgs akademi.

– Vi har värvat världens bästa 17-åring, säger sportchefen Emil Berggren till Sportbladet.

Jämförs med spanske storstjärnan

Ellefsen har skrivit på för hela fyra år.

Hur lyckades ni få honom att välja er?

– Han tror på vårt koncept. Han tror mycket på Michael Apelgren (som ansluter från norska Elverum till sommaren) som tränare. De mittnior Micke jobbat med den sista tiden har gått till Bundesliga. Men givetvis ser han detta steget som ett ställe där han ska bli riktigt jävla bra för att sedan gå till exempel till Kiel.

För alla dem som inte sett honom spela – vilken mer känd spelare skulle du jämföra honom med så att man får en uppfattning om vilken spelartyp han är?

– Han är som Raul Entrerrios (mittnian som lett Spanien till två raka EM-guld), fast lite mer målfarlig från niometer. Han skjuter med båda händerna bland annat, säger Berggren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN