Sarah Sjöström

Sjöström missade chansen att bli historisk

Tog silver i sim-VM 2019

Av: 

Oscar Rickstrand

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

GWANGJU/STOCKHOLM. Historieskrivningen får vänta.

Sarah Sjöström missade VM-guldet på 100 meter fjäril – slagen av en 19-åring som sänkt sitt personliga rekord med nästan tre sekunder i år.

– Det första hon sa var ”jag ser upp dig till jättemycket”, säger Sarah Sjöström.

För tio år sedan vann Sarah Sjöström sitt första VM-guld på 100 meter fjärilsim. I dag fick hon chansen att bärga sitt femte.

25-åringen kunde blivit historisk som första kvinna någonsin att vinna samma VM-gren fem gånger, men efter en stark start och en tid under världsrekordet vid vändningen tröt krafterna.

Slipat rekordet med tre sekunder

I mål var Sjöström tvåa och silvermedaljör på 56,22, en fullt godkänd tid med hennes mått mätt. Problemet var att Margaret MacNeil överträffade alla förväntningar och simmade fyra tiondelar snabbare.

I våras var den 19-åriga kanadensiskans pers 58,5. På några månader har hon slipat det med nästan tre sekunder till guldtiden 55,83.

En skräll? En jordbävning?

Minst sagt, sett till scenerna när Sarah Sjöström når den mixade zonen. Hon är beredd att svara på svenska, men möts av en hord utsträckta diktafoner.

– Jag kunde inte göra det bättre än så.... men så många mikrofoner! Jag har aldrig mötts av så här många mikrofoner när jag vunnit, bara nu när jag blir tvåa, säger Sjöström på engelska.

”Jag ser upp till dig...”

25-åringen kände redan i försök och semifinal att något med formen krånglade. Orken tröt på slutet. Att samma mönster upprepats i finalen var på så vis väntat.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag fick vatten i glasögonen eller något, men jag gjorde ett bra lopp. Bra vändning, bra uppgångar, bra start. Det är bara farten i hemgången, men det beror kanske på åldern, säger hon och skrattar till.

Vad säger du om att MacNeil har sänkt sig med tre sekunder?

– Det är imponerande. Hon såg förvånad ut. Hon simmade bra, så jag är glad för henne. Det är coolt att se en sådan förbättring när de unga kommer fram. Jag sa ”vet du att du vann?” till henne och det första hon sa var ”jag ser upp dig till jättemycket – gud, vad hände?”. Det var sött.

Tonåringen Margaret MacNeil är lågmäld när hon möter pressen. Hon skskar på huvudet flera gånger, till synes oförmögen att fullt ut begripa att hon slagit sin idol.

– Hon var fantastisk efteråt. Hon gratulerade mig och var så snäll. Jag har sett upp till henne för alltid, säger hon.

Louise Hansson, som skrällde i semifinalen, blev sjua i finalen.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Sarah Sjöström
Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Sarah Sjöström

LÄS VIDARE

Brenning: Den lilla gesten sa allt – Sjöström är här för att ta medalj

ÄMNEN I ARTIKELN

Sarah Sjöström

Simning

Sim-VM