Cincinnati Bengals

Joe Burrows osannolika resa till NFL

Av: 

Simon Svensson-Parenti

SPORTBLADET

Ovälkommen i Nebraska.

Bänkad i Ohio.

Mästare i Louisiana.

Joe Burrow kom från ingenstans och inatt kommer han väljas först av alla i NFL-draften.

Joe Burrow.
Joe Burrow.

När den årliga NFL-draften drar igång inatt finns det en spelare som det pratas lite extra om. Den 23-åriga quarterbacken Joe Burrow.

Hans sista säsong som collegespelare går till historien som den kanske bästa en enskild spelare någonsin haft, och i draften kommer han med största sannolikhet att väljas som nummer ett av Cincinnati Bengals.

Ett scenario som knappast någon hade kunnat föreställa sig så sent som för sex månader sedan.

Växte upp i en fotbollsfamilj

Burrow växte upp i en familj där det mesta handlade om fotboll (den amerikanska varianten).

Både pappa Jim och hans äldre bröder Jamie och Dan spelade collegefotboll för University of Nebraska, en av de mest klassiska skolorna i hela landet.

När sedan familjens yngling Joe gick ut gymnasiet 2015, ville han inget hellre än att spela för sitt älskade Nebraska, precis som hans familj gjorde.

Men Nebraska ville inte ha honom.

Valet föll istället på Ohio State.

Petades på Ohio State

Väl på plats på universitet i Columbus blev Burrow snabbt förpassad till bänken. Inför 2017 års säsong bröt han också tummen, och det skulle bli början på slutet för Burrows karriär på skolan.

Han insåg att han aldrig skulle få starta för Ohio State, så istället för att spendera ytterligare ett år på bänken valde han att byta skola.

Hans första tanke? Nebraska.

Men de ville inte ha honom nu heller. När skolans huvudtränare Scott Frost tillfrågades om Burrows eventuella övergång svarade han: ”Tror ni verkligen att han är bättre än vad vi redan har?”

Istället gick flyttlasset till Louisiana State University (LSU).

Succén i Louisiana

2018 fick så äntligen Burrow starta, men trots att han ledde LSU till tio segrar var det inte många som höjde på ögonbrynen över hans spel den hösten.

Säsongen efter skulle bli hans sista som collegespelare och flera scouter och experter trodde inte ens att han skulle bli draftad.

En ny assisterande tränare, Joe Brady, anställdes, och man gick ifrån sitt klassiska springorienterade anfall och fokuserade mer på passningar genom luften. Något som visade sig bli helt avgörande. Både för skolan och för Burrow.

LSU blev rena rama stridsvagnen. Laget snittade 48 poäng per match, gick obesegrade genom säsongen och lekte hem collegemästerskapet.

Burrow själv slog alla kritiker på näsan och stod för en av collegefotbollens bästa individuella säsonger någonsin. 6 039 totala yards och 65 totala touchdowns. Båda historiska rekord.

– Motgångar, besvikelser och misslyckanden. Genom allt höll jag huvudet kallt och jobbade och försökte bli bättre varje dag. Nu... är jag en mästare, skrev Burrow på sin Instagram efter finalmatchen.

För sex månader sedan såg han ut att bli odraftad. Inatt kommer han – troligtvis – väljas först av alla.

ANNONS

Proppen ur mot USA? Sist Tre Kronor mötte dem i hockey-VM vann vi med 6-0! Den som vet mest vinner mest.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Så lärde sig Duplantis att flyga

ÄMNEN I ARTIKELN

Cincinnati Bengals

NFL

Amerikansk fotboll