”Känns som jag blivit fråntagen allt”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Han stod på toppen av sin karriär för bara ett par månader sedan.

Sedan dess har maratonlöparen David Nilsson blivit av med både jobb, sponsor, sitt svenska rekord – och alla chanser att tjäna några nya pengar. Dessutom har han fått signaler att han ändå inte var bra nog för ett OS.

– Det känns som jag blivit fråntagen allt, säger han.

När Sportbladet träffade David Nilsson för en längre intervju i mitten på januari var det medvind i löparlivet för 32-åringen.

Han hade precis slagit Kjell-Erik Ståhls 36 år gamla svenska rekord på maraton och dessutom precis kritat på ett jobb- och sponsorkontrakt med ett bryggeri som förutom en stabil intäkt skulle bjuda ölentusiasten Nilsson på fri öl varje månad. Siktet var inställt på OS i Tokyo och en, med svenska löparmått mätt, lukrativ löparvår.

Sen kom coronakrisen.

David Nilsson.
Foto: MAGNUS SANDBERG
David Nilsson.

”Blev avskedad”

Alla lopp med möjlighet till en start- och prispengar försvann på ett bräde och bara veckor efter att Mustafa Mohamed skrällartat tagit över hans svenska rekord kom nästa dråpslag.

– Jag blev av med sponsordealen och min halvtidstjänst på Mikkeller. Jag räknades som provanställd och på sista dagen av det kontraktet så blev jag avskedad. Väldigt tråkigt, säger han och fortsätter:

– Vi träffades en vecka innan beskedet och då var det lite märklig stämning men det kom ändå som en stor överraskning.

Klarar du att satsa framåt ändå?

– Ja, just nu har jag pengar så jag klarar mig, men det kommer inte in några nya alls nu.

David Nilsson har inget stöd från SOK eller förbundet utan lever helt på att tävla flitigt, hela 250 tävlingar de senaste fem säsongerna.

– Det här hade blivit min ekonomiskt bästa vår någonsin. Nu blir det min sämsta. Man är tillbaka i läget där inget kommer gratis, det känns som man blivit fråntagen allt. Jag kan inte ens rida på svenska rekordet-vågen längre.

Men att han blev av med rekordet till Mustafa Mohamed i slutet av februari är inte ett problem. Snarare tvärtom.

– Jag fick lite motivation tillbaka där. För kärleken till löpningen gjorde det nytta, jag blev hungrigare. Sen kanske det objektivt är bättre att vara svensk rekordhållare mot sponsorer. Men just nu spelar det nog inte någon roll heller...

”Känns hopplöst med OS”

Tuffaste smällen mentalt var i stället signalen från SOK att varken hans eller Mustafa Mohameds lopp ändå var bra nog för OS, trots att man underskred både svenska och internationella gränsen med råge.

– Så förstod jag det på Karin (Torneklint, förbundskapten) efter hon haft möte med SOK.

Så det var lika bra det också flyttades?

– Ja, jag var nästan skadeglad. Just nu känns OS lite hopplöst. De kommer säkert skruva ner kvalgränsen ytterligare till nästa år, men även om man klarar den så känns det osäkert. Det blir inte lika motiverande att jaga den framåt.

Foto: MAGNUS SANDBERG
David Nilsson.
Publicerad: