Ståhls succétränare: ”Är bara för trött”

Av: Mats Wennerholm

Publicerad:

KARLSTAD. Tränaren Vesteinn Hafsteinsson var oerhört besviken efter Daniel Ståhls senaste tävling i Hässelby.

Och inför Karlstads GP väljer han att stanna hemma.

Han känner att han är på väg att gå in i väggen.

– Ja, jag är bara för trött, säger han.

Vesteinn har haft en förmåga att driva sig själv över gränsen och har haft tendenser till utmattningssyndrom tidigare.

– Ja, sommaren 2016 var jag inlagd på sjukhus två gånger. Då hade jag jobbat 66 dagar i sträck utan att tänka på det. Och jag fick strikta förhållningsorder av min läkare. Nu känner jag igen varningssignalerna och vet var gränsen går. Därför var det dags att ta en paus nu. Jag har jobbat häcken av mig och är bara fruktansvärt trött, säger han på telefon från hemstaden Växjö.

Det har ingenting med lördagens sågning att göra.

Då var Vesteinn oerhört besviken efter en ny misslyckad tävling, där Daniel Ståhl inte kom i närheten av sin normala kapacitet.

– Jag är förbannad. Jag är trött på att titta på misslyckade kast, han kastar som en jävla kratta, sa Vesteinn till Svt då.

Lägger störst skuld på sig själv

Men de orden står han fast vid.

– Ja, jag är ingen som klappar folk på axeln när det går åt helvete, säger han nu tre dagar senare.

– Jag säger som det är. Jag tycker att man ska vara ärlig och elitidrott går ut på att prestera. Jag är ingen som säger att något är bättre än det är.

Samtidigt lägger han störst skuld på sig själv.

– Ja, det är mitt eget fel att jag mår dåligt. Jag lever med mitt jobb och då hamnar jag i de här situationerna. Jag är hård mot mig själv i första hand. Nu kom de med mikrofonen när jag var mest uppe i varv efter en dålig dag på jobbet, då jag var både irriterad och trött på att se dåliga kast. Det blev som det blev.

Vesteinn Hafsteinsson (v) och Daniel Ståhl (h).
Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vesteinn Hafsteinsson (v) och Daniel Ståhl (h).

”Det är ett lyxproblem”

– Men jag har inte varit nöjd med de sista tävlingarna som Daniel har gjort. Jag är irriterad på hela situationen då jag vet vilken form han är i. Och det är mitt jobb och ansvar att lista ut vad som är fel. Det tar både kraft och energi. Det är visserligen Daniel som kastar, men det är jag som har ansvaret som tränare. Det är jag som måste se till att tekniken sitter.

– Samtidigt är jag medveten om att det är ett lyxproblem. Jag har inget att klaga på egentligen när jag tittar på världsstatistiken.

Där toppar Daniel Ståhl fortfarande med sina 70,25 från tävlingen i Helsingborg den 21 juni.

Men i de övriga fyra tävlingar han gjort har han inte varit i närheten av de längderna och långt från fjolårets stabilitet.

Det har skapat en situation där den intensiva jakten på svar nu gör att Daniel Ståhl får kasta utan sin coach i årets hittills största tävling här i Karlstad.

– Ja, jag orkar inte. Jag ska vila tisdag, onsdag och torsdag, säger Vesteinn.

Men han är tillbaka vid Daniel Ståhls sida redan i nästa tävling - på hemmaplan i Växjö på söndag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN