Nytt stadionrekord för Duplantis

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:
Armand Duplantis hade mycket att vara glad över på Ullevi.
Foto: BILDBYRÅN
Armand Duplantis hade mycket att vara glad över på Ullevi.

GÖTEBORG. Långt från toppformen.

Men världsårsbästa och nytt stadionrekord på Ullevi av Armand Duplantis.

– Det är svårare när det inte är någon publik på läktarna. Nu var det jag, min mamma och några funktionärer, säger stavhoppsstjärnan.

Det hade gått tio år på dagen sedan Armand Duplantis gjorde debut på Ullevi. Då, 2010, vann han Världsungdomsspelen och en fribiljett till Liseberg. 3,84 hoppade han då, tio år senare tog han ytterligare 2,10 och slog nytt världsårsbästa utomhus med 5,94 i Jump Challenge-galan.

– Men nu är väl Liseberg stängt? Så jag får inte gå dit, det var bättre förra gången, säger han och skrattar. 

”Benen funkade inte”

Efter den otroliga inomhussäsongen så har Coronapandemin ställt hela världen på ända. För Duplantis del har det dels inneburit ett framskjutet OS. Och en säsong mer eller mindre i kaos. En stor del av senvåren och sommaren har han spenderat i Uppsala. Men det är först de senaste veckorna som han börjat hårdträna igen.

– Jag vet att jag inte är i mitt livs form nu. Benen funkade inte riktigt i dag, de kändes tunga. Men jag har haft ett par tuffa träningsveckor nu, och benen är väl inte vana vid det. Sen är det lite svårare när det inte är någon publik, det känns inte på riktigt. 

Förutsättningarna kunde varit bättre också. Även om regnvädret från förmiddagen drog bort lagom tills stavtävlingarna började på Ullevi så var det blött, kallt och blåsigt på jättearenan i Göteborg. Under uppvärmningen fick han snabbt ta beslutet att korta ner ansatsen från 20 till 16 steg. 

– Jag försökte som vanligt på 20, men insåg direkt att det aldrig skulle funka. Så, då är väl 5,94 rätt okej. Jag har aldrig hoppat på 16 steg på tävling på riktigt. Så det var väl personligt rekord då på något sätt.

Nytt stadionrekord

För två veckor sedan inledde han utomhussäsongen med 5,86. Nu vann han ohotad Jump Challenge på 5,94. Han klarade 5,40, 5,50 och 5,60 på första försöket. Rev en gång på 5,70, men när han klarade i andra försöket så var seger klar. Han hoppade sen över 5,85 i första försöket och slog nytt stadionrekord när han i tredje försöket gled över 5,94. 

Det blev tre försök på sex meter också, men den höjden fanns inte i kroppen efter så många hopp. 

Resten av säsongen ligger just nu som ett stort frågetecken framför honom, men på onsdag tävlar han i Karlstad. Och sen blir han förmodligen kvar i Sverige till senare i höst.

– September, oktober, tills det börjar bli kallt igen, haha. 

Publicerad:

LÄS VIDARE