Bolts trista avsked: ”En katastrof”

SPORTBLADET

Usain Bolts avsked på 4x100 meter blev inte som han ville.

Med 30 meter kvar till målet högg det till i vänsterfoten och Jamaicanen skrek ut sin smärta.

Därefter lämnade en bestört Bolt arenan i buss.

Först sent inatt kom stjärnans första ord.

”Tack mina vänner. Oändlig kärlek till er alla”, skrev han på Instagram.

Usain Bolt har sedan 2008 vunnit elva VM-guld.

Men det blev inget tolfe i London.

När den stora mästaren skulle avsluta karriären på 4x100 meter stafett med sitt Jamaica slutade det i stället i ett enda stort antiklimax.

När Julian Forte växlade över till Bolt gick han ut för att jaga Storbritannien som då ledde.

”En katastrof”

Men med 30 meter kvar till mållinjen högg det till i vänsterfoten och Bolt föll ihop i smärtor.

– Det var inte så här det skulle sluta för honom. Jag har inte hunnit prata med honom än då han gick iväg för att få vård. Det är en katastrof, det är fruktansvärt, säger Julian Forte till TV4 eftet loppet.

Bolt själv gick direkt mot uppvärmningsarenan innan han i vredesmod lämnade arenan i buss.

När Sportbladets utsände ställde frågan hur stjärnan mådde skakade han bara på skallen.

Därmed lämnar även Usain Bolt den stora scenen friidrottsscenen för sista gången.

Guldet på 4x100 meter vann hemmanationen Storbritannien, samtidigt som Jamaica aldrig tog sig i mål.

Sent på natten kom sedan stjärnans första ord efter det snöpliga slutet.

”Tack mina vänner. Oändlig kärlek till er alla”, skrev han på Instagram.

Foto: TV4
FAKTA

WENNERHOLMS FEM STÖRSTA BOLT-ÖGONBLICK

1. Första OS-gulden i Peking

Kommentar: Första gången är alltid speciell och Usain Bolt var som en gökunge där i Fågelboet. Till slut var han så stor att inga andra fick plats. Bolt kom inte till Peking som någon storfavorit, trots världsrekordet i New York tidigare på sommaren (9.72). Han hade fått stryk av Asafa Powell på DN-galan i sista tävlingen inför VM. Men väl i Peking var det inget snack. Först OS-guld och världsrekord (9.69) på 100 meter. Sedan OS-guld och världsrekord (19.30) på 200. Det var en ynnest att få sitta där på läktaren och se på. På presskonferensen efter 100-guldet bjöd Bolt på sin första stora presskonferens - en enmansshow i samma världsklass som på löparbanan. Och en stjärna var född.

2. Världsrekorden i VM Berlin 2009

Kommentar: Efter OS-gulden och världsrekorden i Peking trodde jag inte det kunde bli så mycket bättre. Speciellt som de flesta OS-vinnare brukar drabbas av post olympic syndrome, en svårare baksmälla säsongen efteråt. Men det kunde det. När Usain Bolt flög fram på de blå löparbanorna i Berlin stannade klockan på 9.58 på 100 meter. På 200 meter på otroliga 19.19. Det gick nästan inte att ta in vad jag just sett minuterna efter loppen. Bättre än så skulle han aldrig bli. Och han gick från superstjärna till megastjärna.

3. Bolt blir Sportbladets OS-fotograf i London 2012

Kommentar: Sportbladets fotograf Jimmy Wixtröm hade gett Usain Bolt sin kamera efter VM-guldet på 200 meter i Daegu 2011. Men den gången plåtade han bara ett gäng vilda fotografer på andra sidan. Det var ingen tanke bakom bilderna. I OS i London visste han vad han skulle göra. Det blev perfekta bilder på lagkompisen Yohan Blake efter OS-guldet på 200. Bolt själv älskade jobbet och sprang hem tre OS-guld till. Jag kan garantera att ingen annan än Usain Bolt ställt upp för en svensk tidning i den stora, stora friidrottsvärlden. Men han gillade det. Också.

4. Tjuvstarten i Daegu

Kommentar: Jag har inte bara sett Usain Bolt lyckas. När han tjuvstartade i 100-metersfinalen i sydkoreanska Daegu fick jag nästan en chock där på läktaren. Han var redan en levande legend och hade inte misslyckats med någonting när det verkligen gällde. Jag trodde han var ofelbar. Det här var också första gången jag sett Usain Bolt riktigt förbannad. Han till och med hotade att dra sig ur 200-metersloppet och sparkade till ett par stolar så de ven genom luften, innan han till slut lugnade ner sig. Inga tårar, bara vrede. Men det visade vilken vinnarskalle han är.

5. Det exklusiva mötet i Zürich 2014

Kommentar: Jag och fotografen Jimmy Wixtröm fick en halvtimme ensamma med Usain Bolt under EM i Zürich 2014. Det blev en lång pratstund, där Bolt inte duckade för en enda fråga. Det är inte lätt att fråga stjärnor om dopning rakt ut, men det gick med Usain Bolt. Han hade välgrundade svar på allt. Ett av flera möten som gjort mig övertygad om att Usain Bolt alltid sprang ren. Att han var och är ett naturfenomen som kanske kommer fram vart hundrade år. I den smutsigaste av grenar, ser jag honom som undantaget som bekräftar regeln.

Mats Wennerholm