Vill ändra reglerna: låt oss simma mer!

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

30 lopp på två veckor, men Sarah Sjöström är inte nöjd.

Hon är kritisk mot regeln som hindrar henne från att tävla mer.

– Jag tycker att man ska få simma hur många grenar man vill, säger hon.

Efter OS i Rio 2016 tog Sarah Sjöström ledigt ett par månader. Hon var mentalt och fysiskt slutkörd efter en urladdning som gett tre medaljer.

I år är upplägget annorlunda. Hon har strukit den krävande distansen 200 meter fritt och blivit en utpräglad sprinter. Under VM i Budapest erövrade hon platsen som världens bästa simmare alla kategorier när hon vann tre guld, ett silver och satte två världsrekord.

Efteråt var hon full av energi. Hon flög från Budapest till Moskva för att för första gången i karriären satsa på världscupen – och slog omedelbart världsrekord i kortbana på 50 och 100 meter fritt.

Avstod sin paraddistans

Nu har simturnén gjort två stopp, i Ryssland och Tyskland, med två tävlingsdagar vardera. Sarah Sjöström simmar allt hon får och leder totalställningen, men mer anmärkningsvärt är att hon gjort 30 starter sedan VM-premären 23 juli.

Ändå är hon inte särskilt sliten. En ny regel för året gör gällande att du får ställa upp i maximalt fyra grenar per stopp i världscupen, vilket är en gräns hon når upp till utan vidare.

– Eftersom att jag är bra på ganska många grenar – 50, 100 och 200 fritt, 50 och 100 meter fjäril, 100 meter medley – så finns det nästan alltid fyra grenar jag kan köra, säger hon.

Hade hennes ork fått styra hade det blivit fler lopp. Det märktes under måndagskvällen då hon tvingades avstå 100 meter fjäril, trots att ett standardresultat av henne hade gett storseger (Katinka Hosszu vann på 55,86 – Sjöströms rekord lyder 54,61).

”Jag ställer upp ändå”

Sjöström talar inte bara utifrån egna intressen när hon vill stryka den nya regeln.

– Jag tycker att man ska få simma hur många grenar man vill. Så om man vill simma alla grenar, som Katinka vill, så ska hon få göra det.

En indikation på att Sarah Sjöström hade klarat ett tuffare schema är att hon simmar försökslopp i grenar där hon redan är klar för finalerna.

– Det är en annan ny regel, att man kan bli direkt kvalad till final om man tagit medalj på senaste OS och VM. Men jag ställer upp på försöken ändå, säger Sarah Sjöström.

ARTIKELN HANDLAR OM