Rally Sweden är igång - Latvala i topp

Även svenska VM-förare i form

Uppdaterad 2018-02-14 | Publicerad 2017-02-09

Emil Bergkvist jagar VM-poäng i Värmland

Han har tre segrar i Rally Sweden.
Men Jari Matti Latvala vill ha mer - och han inledde med att vara snabbast på Färjestads travbana.

Finländaren kör för Toyota som i år gör VM-comeback efter 17 års frånvaro. Han inledde med en pallplats i VM-premiären när den avgjordes i Monte Carlo och följde upp med att vara snabbast på den 1,9 km långa specialsträcka som inledde Rally Sweden.

– Allt är mer än perfekt. Nu gäller det att hålla i detta. Det gäller att hitta en bra rytm i morgon, det är det allra viktigaste, säger Latvala till wrc.com.

Han var 0,6 sekunder före Hyundais Thierry Neuville och 0,7 sekunder före Dani Sordo, även han Hyundai. Fjolårets mästare, Sebastien Ogier, som också vann premiären i Monte Carlo var femma, 0,9 sekunder efter den ledande finländaren.

Snabba svenskar

I WRC2 var norrmannen Ole Christian Veiby snabbast, följd av Pontus Tidemand och dennes styvfar Henning Solberg. Båda kör får Skoda och båda körde på 1.37,5, vilket var en sekund efter Veiby.

- Fantastisk kväll på Färjestad! Härlig publik, härlig stämning och en bra start på tävlingen. Imorgon blir det åka på riktigt och det ser vi verkligen fram emot, säger Tidemand.

– Sträckorna såg perfekta ut på rekognoseringen och det kommer gå undan i helgen. Vi lovar att ge allt.

Bra känsla

Den andra svenska VM-föraren, Emil Bergkvist, var sexa i klassen (+3,8 sek). Både han och Tidemand har målsättningen att ta en pallplats i årets Rally Sweden.
– Det känns riktigt bra. Vi har en bra känsla i bilen, setupen är bra och vi har bra noter. Vi är starka mentalt, säger Bergkvists kartläsare Joakim Sjöberg.
– Vi kommer inleda snabbare än vi brukar under första dagen även om vi inte kommer att ge hundra procent direkt, utan ha lite marginal och känna på det. Vi är väldigt taggade och kommer prova att va med och fightas.

Rally Sweden pågår fram till och med söndag. Under fredagen avgörs sju specialsträckor, alla på den norska sidan av gränsen mellan Sverige och Norge. Den första specialsträckan startar redan före klockan 08.00.

Vill du ha fler nyheter kring Svenska Rallyt? Gilla Sportbladet Motor på Facebook.