Det talar för – och mot Therese Johaug

Foto: Heiko Junge/TT / TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug med sin advokat Christian B. Hjorth.
SPORTBLADET

OSLO. Den civila rättegången mot Therese Johaug är över.
Nu väntar några ovissa veckor innan domen mot henne kommer.

Här är sakerna som talar för och emot stjärnan.

FÖR

Marit Björgens vittnesmål

Skidstjärnan, som har varit en del av landslaget i 17 år, vittnade om att hon hade gjort likadant som Johaug om hon hade varit i samma situation.

– Jag hade helt och hållet litat på läkaren, sa hon under sitt vittnesmål.

Det trot kunna ha stor betydelse för domen.

– Thereses bästa argument är Marits vittnesmål. Det är väldigt svårt att säga att Therese kan klandras när alla andra i landslaget hade gjort samma sak i en liknade situation, säger idrottsjuristen Martin-Gunnar Kjenner.

Läkarens ansvar

Fredrik Bendiksen har enda från början tagit på sig hela skulden. Under torsdagen gav han sin version av saken och stod fast vid att det var han som bar ansvaret.

– Det är ingen ursäkt för det finns ingen ursäkt för att jag som professionell tar fel, sa han och poängterar flera gånger att Johaug frågade honom om krämen var säker att ta. Det finns också kontoutdrag som stärker hans berättelse om att att just han köpte den aktuella medicinen Trofordermin.

Detta råder det inga tvivel om - det är båda parter överens om.

Sundby-fallet

Under pläderingarna tog båda parter upp flera fal från Cas (idrottens internationella domstol) som kan anses vara vägledande. Bland annat kom det för Norge relevanta fallet kring Martin Johnsrud Sundby upp. Han åkte fast för han hade tagit för höga doser av en tillåten astmamedicin, detta efter att ha litat på landslagets läkare.

Han blev frikänd av Fis, Internationella skidförbundet, men sedan dömd i Cas till ett kort straff på två månader. Just att han, som Johaug, förlitat sig på landslagets läkare påpekades. En annan dom som handlade om en 17-årig simmare lades fram av Antidopning Norge i syftet att tala för Johaugs skuld. Flickan hade tagit samma läkemedel som Therese Johaug och åkt fast. Medlet hade hon fått av sin mamma och i domen framgick att "hon borde frågat sin läkare". Som Johaug faktiskt gjorde.

Norska skidförbundets rutiner

Efter Johaugs fall har rutinerna ändrats och kontrakten med åkarna skrivits om. Nu påpekar Norges skidförbund för åkarna om det egna ansvaret. Det framgick inte av Therese Johaugs tidigare kontrakt.

MOT

Märkningen på förpackningen

Antidoping Norge har hela tiden hävdat att Johaug inte kan anses vara utan skuld. Att hon missade dopingmärkningen på förpackningen gör att de tycker att straffet ska höjas till 14 månader och inte de 12 som är minimum när man fastnat för anabola steroider.

Ansvarsfrågan

Om man tagit anabola steroider men inte prestationshöjande syfte är straffet mellan 12 och 24 månader beroende på vilken grad av aktsamhet du anses ha visat.

Ett år om du har gjort allt i din makt för att granska preparatet. Johaugs advokat menar att hon gjort allt som kan förväntas av henne genom att fråga läkaren om preparatet var okej att ta. Frågan är dock om domsutvalget anser att det räcker för att fria eller sänka det rekommenderade straffet på 14 månader.

Sundby-fallet
Se ovan, men frågan är om fallet inte mer talar mot Johaug. Sundby gick från ett frikännade till straff eftersom han inte tagit eget ansvar enligt Cas-praxis. Detta talar för att Therese Johaug också kommer att dömas för att hon inte tagit sitt fulla ansvar när hon förlitade sig på läkaren. Wada-koden ska följas: den enskilda utövaren har det yttersta ansvaret för vad de får i sig.

”Ren utövare”
Antidoping Norge har ett utbildningsprogram. Ren utövare. Det är digitalt och det finns material tillgängligt på nätet. Men Therese Johaug hade inte gjort sin läxa. Hon genomförde utbildningen först efter att hon åkt fast för dopning. I dag framkom dessutom nya uppgifter, som Johaug erkände, att hon fick upplysning från Norges skidförbund om att genomföra utbildningen i våras.
Antidoping Norge påpekar också den långa erfarenhet som Johaug har. "Man får ingen fribiljett bara för att man är med i norska landslaget."