Scarlet Knight vann Hambletonian

SPORTBLADET

Melander förste svensk att vinna världens största travlopp

STOCKHOLM:

Historien är nästan för bra för att vara sann.

Stefan Melander vann Hambletonian stakes med Scarlet Knight och blev förste svenske kusk att vinna världens största travlopp.

Många har försökt, Håkan Wallner, Berndt Lindstedt, Sören Nordin, Jan Nordin, Jimmy Takter med flera. Men ingen har lyckats med vad Stefan Melander, 43, gjorde på lördagen.

Med sin häst Scarlet Knight besegrade han världens bästa treåringar i deras egen lejonkula - The Meadowlands i New Jersey.

Segertiden var 1.10,7 över 1 609 m autostart och förstapriset hela 5,5 miljoner kronor.

Så mycket har ingen svensk kusk kört in tidigare.

- Det är känns helt overkligt, jublade Stefan Melander, men som ändå var förvånansvärt lugn efteråt, trots att han tagit sitt livs största seger.

- Jag behövde inte vara nervös, det kunde ha blivit en dunderflopp om Scarlet hade gjort bort sig i kvalet i lördags. Men nu vann han det och då kände jag mig lugn.

Segerbringande taktik

Melanders sätt att genomföra loppet var väl planerat, från start till mål. Han visste att svensktränade Banker Hall skulle dra i täten i hårt tempo. Han visste också att ledaren skulle tröttna - i god tid före mål.

Halva loppet avverkades i rekordtempot 1.09,8, då började Melander avancemanget i andra spår med Scarlet Knight.

- Det var faktiskt rätt så lugnt, jag hade räknat ut att Scarlet skulle få gå utan rygg sista halvan av loppet. Men jag trodde nog att han skulle fixa det, berättade Melander.

In på upploppet besannades Melander profetior. Banker Hall tröttnade och Scarlet Knight tog över kommandot. Men bakom hotade Pegasus Spur.

- Jag drog bomullen ur öronen för första gången på Scarlet och där hade jag en växel till. Det enda jag var rädd för i det läget var om han skulle galoppera, fortsatte Melander.

Mer inkört än Stig H

Efter loppet fick Melander stora segerkramen av sin sambo Catarina Lundström. Tillsammans har de i år radat upp storsegrar i år.

Efter lördagens seger passerade paret Lundström/Melander Stig H Johansson i inkörda pengar i år.

- Catarina har lika stor del i framgångarna som jag. Det är kanske jag som syns mest, men hon gör ett jättejobb och tillsammans med min duktiga personal får vi ett bra resultat, säger Stefan.

Melander fick bara njuta ett par timmar av segern på Nordamerikas största travbana. Efter segerintervju och presskonferens väntade ett glas champagne på restaurangen "The Clubhouse". Men redan klockan 22.00 lokal tid flög Melander tillbaka till Sverige.

- Jag är inte så mycket för champagne, blir mest tung i huvudet. Och i morgon ska jag titta till hästarna i stallet hemma i Enköping.

Den kommentaren drog ned skratt på banan. Men när det svenska ekipaget äntrade banan, i kvalet, för en vecka sedan var det också många amerikanare som drog på smilbanden - av en annan anledning.

Det var nämligen många som trodde att en treåring från kalla nord bara var en "funny story" (rolig historia).

Men den historien är sann - för evigt.

Stig Lindmark/TT