Ber om ursäkt för tips kring funktionsnedsatta åskådare

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

”Man ska inte anta att handikappade saknar vilja eller inte kan besluta något.”

Det, och flera andra märkligt formulerade råd, har OS-organisationen radat upp i sin manual till volontärer under vinter-OS.

Nu tvingas man be om ursäkt, skriver Insidethegames.

OS-förberedelserna har varvat upp på allvar för idrottare runt om i världen. Detsamma gäller för OS-organisationen i Pyeongchang där man bland annat skickat ut informationsmaterial till alla tusentals volontärer.

Men det tjocka häftet har möts av skarp kritik för den del som handlar om hur man ska ”hantera och bemöta” de funktionsnedsatta åskådare som besöker tävlingarna, skriver Insidethegames.

Bland tipsen som volontärerna fick fanns bland annat:

”Man ska inte anta att funktionsnedsatta saknar vilja eller inte kan besluta något.”

”Anta att den funktionsnedsatta inte kan veta, höra, tänka eller ha en egen vilja, säg eller gör inget nära den funktionsnedsatta utan att fråga om lov.”

”Varit olämpligt”

Det står också att ”en kvinna med funktionsnedsättning är också en kvinnlig människa”.

Oavsett om guiden var välmenad har beskrivningarna möts av kritik, särskilt som grunden till Paralympics till stor del bygger på att man ska fokusera på idrottsliga prestationer snarare än den funktionsnedsättning som gör att idrottaren deltar där.

– Helt klart är delar av språket och terminologin som använts varit olämpligt och vi kommer ge feedback kring det, säger Craig Spence, kommunikationsdirektören för Internationella paralympiska kommittén.

En talesperson för OS-organisationen berättar att man kommer skriva om guiden till volontärerna.

– Vi ber om ursäkt för det här. Den här sektionen var dåligt skriven och det reflekterar inte vår syn i OS-organisationen.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM