Handbolls-EM 2018

Han är EM:s mästarspion

Mikael Franzén ska hjälpa Sverige ta medalj: ”Många kloka saker”

Av: 

Johan Flinck

Mikael Franzén.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N

SPORTBLADET

SPLIT. Mästerspioner har vi hört talas om.

Men mästarspioner då?

Sverige lär nämligen ha EM:s mest meriterade motståndsbevakare i Mikael Franzén.

– Han säger många kloka saker, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Han var ingen av huvudkandidaterna.

Men efter att lett Sävehof till två raka SM-guld och gjort Alingsås till ett topplag som prenumererar på SM-finalplatser fanns Mikael Franzén med i snacket kring ny förbundskapten efter OS i Rio då Staffan Olsson och Ola Lindgren tackade för sig.

Uppdraget gick till en annan ligatränare, Kristján Andrésson, och inför EM har Franzén, fortfarande huvudtränare i Alingsås, i stället blivit ny spion/motståndsbevakare/videoklippare i det landslag som i dag landade i Kroatien inför premiären på fredag.

Tio SM-guld

46-åringen är förmodligen EM:s mest meriterade videoklippare.

Franzén har nämligen sju SM-guld som spelare i Redbergslid (ingen har fler) och ytterligare tre som tränare i Sävehof och Alingsås.

Hur känns det att ”bara” vara videoklippare?

– Det känns väldigt bra att vara en del av det här gänget. Jag fick aldrig göra någon landskamp, inte ens som junior. Det är en ära att få vara med i ett landslag. Det är kittlande att få vara med i ett mästerskap och bidra lite, säger Franzén.

Är du inte överkvalificerad egentligen?

– Nej, det tycker jag inte. Det är väldigt bra att ha lite egna tankar och idéer att putta in. Men sedan är det alltid förbundskaptenen som värderar dem och tar besluten. Jag ser det som en styrka att jag är tränare i vardagen.

”Besitter enorm kunskap”

Trots sina meriter, som vida överträffar Andréssons två SM-silver, har inte Franzén en formellt större roll än sin föregångare Björn Sätherström, som nu är assisterande till Ljubomir Vranjes i Veszprem och det ungerska landslaget,

– Han tillför saker, precis som Björn gjorde. Jag uppskattar jättemycket att ha med Mikael här. Han säger många kloka saker när vi är tillsammans som ledargrupp, säger Andrésson och fortsätter:

– Jag har också Jan ”Proppen” Karlsson som överledare. Det är en fantastisk handbollstränare. De känner säkert att de kan dela med sig av den enorma kunskap som de besitter.

Franzén:

– Både Kristján och Martin (Boquist, assisterande förbundskapten) är inbjudande och man får vara med i diskussionerna. Det är utvecklande för mig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

EM-rivalens galna uppladdning

ÄMNEN I ARTIKELN

Handbolls-EM 2018

Handboll

Handbolls-EM (Herrar)

Mikael Franzén

Kristján Andrésson