Nylander om knarkskandalen: ”Glad att jag gjorde det”

Foto: AFTONBLADET
Sven Nylander hade kokain på sig när de greps i Göteborg 2006. Skärmdump från Aftonbladet.se när nyheten briserade.
SPORTBLADET

Från firad stjärna till mittpunkten i en knarkskandal.

Men med distans till det inträffade är Sven Nylander glad över att det inträffade. Till och med glad över drevet som följde.

– Jag ångrar det inte. Det var tvunget att hända och jag är glad att det gjorde det, säger han i en intervju med Expressen.

Karriären, med bland annat det nordiska rekordet på 400 meter häck, 47,98, var sedan länge över för Sven Nylander när han plötsligt hamnade i epicentrum av en kokainskandal.

I samband med EM på hemmaplan 2006 greps Nylander tillsammans med Patrik Sjöberg och Patrik Lövgren för att ha tagit kokain.

Nylander var vid den tiden ordförande för organisationen Ren Idrott och blev därmed den som också kritiserades hårdast för det inträffade. Men i en intervju med Expressen berättar han nu att han faktiskt är glad att det blev ett riktigt mediedrev.

Vill kontakta #meetoo-kritiserade kändisar

– Det kan låta konstigt, men jag behövde drevet som blev också. När du är känd räcker det ofta inte att någon bara konfronterar dig, det måste bli ett riktigt drev. Det är därför jag kan se en öppning för de personer som just nu hamnat i ett drev i och med #metoo. Nu får de en chans att börja om på något nytt. Jag har faktiskt tänkt att jag borde ringa ett par av dem och säga det, säger han.

Efter flera år av medietystnad, som han fyllde med mycket meditation, säger Nylander att han också såg hela skandalen komma. Det var bara en tidsfråga.

– Det var inte så att den där kvällen i Göteborg var festlig och att livet var jättebra. Tvärtom, jag var inte lycklig. Att jag tog kokain var ett resultat av att jag inte mådde bra. När jag tänker tillbaka på hela den veckan, det var nästan så att jag hade en föraning att det skulle hända, säger han,

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Friidrott