Så lägger Kalla upp OS-planen: ”Varje dag planerad”

SPORTBLADET

PITEÅ. Scandinaviska Cupen i Piteå var ett av de sista stora testen för Charlotte Kalla på sin väg mot OS-formen.

Nu går förberedelserna in i ett nytt skede.

– Nu ligger varje pass för hur hon ska köra fram till OS-start. Varje dag, säger tränaren Magnus Ingesson.

Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla går in i en ny fas inför OS.

Efter världscuphelgen i Toblach strax före jul åkte Charlotte Kalla hem till familjen i Tärendö och Pajala för att få landa in lite på hemmaplan. När stora delar av världseliten sedan drog på Tour de Ski valde hon istället att i helgen gå tre lopp på Skandinaviska Cupen i Piteå.

– Nu kommer jag precis från en tyngre träningsperiod och det kommer nog inte spritta i kroppen varje steg jag tar. Men jag vet att jag behöver de här tävlingarna för ett led inför OS, sa hon inför tävlingarna.

Tävlar bara i Planica

Efter en tredjeplats på den inledande sprinten i fredags så krossade världscupledaren allt motstånd på 10 kilometer fristil i går, medan hon fick se sig besegrad av finskan Johanna Matintalo på 20 kilometer masstart i går. Efter spurtstrid var hon tvåa över mållinjen, precis före landslagskollegan Ebba Andersson.

– Det var ganska förväntat, i alla fall känslan. Sen är det svårt att säga för mycket om resultaten. Men med tanke på träningsbakgrunden är det kanske det här som hade kunnat förväntats, säger Kalla om helgen.

Med OS drygt fyra veckor bort återstår nu bara världscupen i slovenska Planica innan träningsförberedelserna växlas upp ytterligare.

– Det var Piteå nu, sen är det ingenting före Planica (20-21 januari), och därefter ingenting mer. Sen kör vi kanske interna lopp, men det blir ju inte samma sak, säger tränaren Magnus Ingesson.

Varenda dag inplanerad

Charlotte Kalla åker nu hem till Sundsvall och kommer där att fortsätta nöta mängdträning till bara dagar innan avfärden mot Slovenien.

När sedan landslaget drar till Japan och OS-lägret i Sapporo efter VC-tävlingen i Planica åker Charlotte Kalla istället till Sydtyrolen och Italien för två veckor på hög höjd.

– Det upplägget har hon kört nu på i princip alla mästerskap och det har ju gått bra, då vill man gärna inte bryta det konceptet. Sen är det ganska kort tid, vi är ju bara där 10-12 dagar så det blir ju ingen direkt höghöjdseffekt rent fysiologiskt, men det är en bra miljö att träna i och hon svarar bra på det upplägget. Det är väl främst därför hon vill köra det, förklarar Magnus Ingesson.

Från idag och fram till starten på skiathlon den 10 februari vet Charlotte Kalla exakt hur dagarna ser ut.

– Träningen ligger planerad. Den planerade vi klart under VC-helgen i Davos, Nu ligger varje pass för hur hon ska köra fram till OS-start. Varje dag. Ibland får man göra en grundplan och ibland får man rocka om lite i den. Det är ett levande dokument som kan förändras. Blir hon sjuk får man ju revidera om, men händer ingenting så följer hon ju planen ganska mycket till punkt och pricka.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM