BMW lämnar Formel 1

SPORTBLADET

Beskedet kom på en presskonferens tidigare i dag

BMW lämnar F1.

– Vi förändrar vår satsning på motorsport. Vi avslutar vårt engagemang inom F1 efter årets säsong, säger BMW:s styrelseordförande Norbert Reithofer.

Förra året var det Honda som lämnade F1, nu är det BMW som gör det efter bara tre säsonger med ett eget team. Resultaten har uteblivit och de senaste månaderna har det ryktats om att tillverkaren varit osäker på sin framtid inom sporten.

I juli eller augusti skulle styrelsen fatta sitt beslut och efter Ungerns GP kom det.

Heidfeld utan jobb

BMW lämnar sporten när årets säsong är slut och därmed står de båda förarna Nick Heidfeld och Robert Kubica utan jobb.

– Självklart hade vi velat fortsätta det här projektet och visat att de dåliga resultat som vi gjort i år bara varit en tillfällighet, säger teamchef Mario Theissen till motorsporttotal.

– Vi kommer att förbereda oss så bra vi kan för de lopp som återstår den här säsongen och säga adjö med så bra resultat som möjligt.

Ingen överraskning

BMW hade förhoppningar om att vara med i kampen om VM-titeln den här säsongen och de lade ner enormt mycket tid och pengar på att utveckla KERS, något som varit en enorm flopp. Istället för att vinna lopp ligger stallet nu tredje sist i märkes-VM och förarna är inte ens med bland de tio främsta i mästerskapet.

Att BMW:s beslut om att lämna sporten kom just i dag är däremot ingen överraskning eftersom FIAs världsråd i morgon väntas godkänna ett nytt Concorde Agreement och då måste samtliga parter skriva under avtalet. En underskrift där och BMW hade tvingats stanna i F1 till och med 2012.

Nu meddelar de sitt beslut i dag och kan lämna sporten redan 2009.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1