Alpint

Så ska Byggmark hitta glädjen igen

SPORTBLADET

2008/09: Fiasko och självförtroendet i botten 2009/10: Ny utrustning och ny attityd

”jag kunde inte släppa det” Jens Byggmark mådde dåligt under det misslyckade fjolåret. Nu börjar OS-hoppet hitta vinnarkänslan – och glädjen – igen. ”För varje åk jag kommer ned och åker bra blir självförtroendet bättre”, säger han.
”jag kunde inte släppa det” Jens Byggmark mådde dåligt under det misslyckade fjolåret. Nu börjar OS-hoppet hitta vinnarkänslan – och glädjen – igen. ”För varje åk jag kommer ned och åker bra blir självförtroendet bättre”, säger han.

LEVI. Svenska folket är vana att se honom satsa för fullt – och sen åka ur.

I fjol kom Jens Byggmark bara i mål i två av de nio världscuptävlingarna i slalom.

– Jag mådde dåligt och tänkte på det varje timme av dygnet, säger han.

Genombrottet i Kitzbühel.

Inför världscupens första slalomtävling i Levi i finska Lappland berättar han för Sportbladet att han bitvis mådde rätt dåligt i fjol.

– Skidåkningen är ju ändå mitt liv. På vintern är det ju det enda man gör och när det inte går bra så då är det inte kul. I fjol kunde jag inte släppa det utan jag tänkte på det 24 timmar, nä 25 timmar, om dygnet.

Självförtroendet är en av Jens Byggmarks styrkor men till sist var det kört i botten.

– Till sist hade jag känslan att det inte var frågan om jag skulle åka ur utan bara var, säger han.

”Slutar inte satsa”

Med nya pjäxor och nya skidor säger han sig ha hittat tillbaka till den känslan som han hade för tre år sedan när han slog igenom. Då vann han bland annat två raka VC-tävlingar i slalom.

– Jag kommer inte att sluta satsa men jag har jobbat otroligt mycket med att rätta till de tekniska misstag som jag gjorde under fjolåret. Och nu när materialet känns bättre är det så himla mycket enklare att jobba med problemen, säger han.

Vad i tekniken är det du har fått ordning på?

– Det är nog inte bara en grej. Det har kommit i etapper. För varje åk jag kommer ned och åker bra blir mitt självförtroende mycket bättre. Kommer jag in i en hårnål så vet jag att jag fixar det även om jag inte kommer in perfekt, säger Byggmark.

Sedan ler han lite innan han fortsätter:

– Det är sånt som jag inte hade förra året. Då var det mer så att även om jag kom in perfekt i en hårnål så visste jag att jag skulle åka ur.

Det är uppenbart att Jens Byggmark har hittat rätt i någon form för han är glad och uppsluppen.

Försiktiga löften

Målsättning?

– Jag brukar akta mig för att sätta målsättningar. Det enda jag vill är att skidåkningen funkar och att jag får göra bra åk. Om jag sedan får stryk men ändå är nöjd med skidåkningen så får jag bara leva med det.

Känslan inför premiären och ett kommande OS?

– Jag lovar inte guld och rosa skogar men med den känslan jag har ska det bli kul att dra igång säsongen. Jag har inte så mycket att oroa mig för. Det kan ju inte direkt gå sämre än ifjol.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint