Chockbeskedet: Ferrari drar sig ur

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ställer inte upp i nästa säsongs Formel 1

Ferrari lämnar F1.

Om FIAs inför den övre budgetgränsen 2010.

– Om inte reglerna ändras kommer vi inte att vara med i F1 2010, säger Ferrari.

FIA har bestämt att en övre budgetgräns på 465 miljoner kronor ska införas till 2010, då kommer det att finnas två reglemente.

Ett för de teamen som håller sig inom budgetgränsen och ett för de team som överskrider dem.

De teamen inom budgetgränsen kommer att få fördelar inom de reglementen som gäller aerodynamik och motorer och enligt flera experter handlar det om ungefär två sekunder per varv.

Men detta protesterar flera team emot, Toyota, Red Bull och BMW har redan sagt att de inte vill vara med i VM 2010 om reglerna inte förändras. Ferrari protesterade redan inför FIAs möte den 29 april när regeländringen klubbades igenom och i dag tog Ferraris styrelse det definitiva beslutet.

– Om inte reglerna ändras kommer inte Ferrari att vara med i VM 2010, skriver Ferrari i ett pressmeddelande.

Varit med sedan 1950

Stallet är det enda som varit med i F1 sedan starten 1950, men nu kan alltså deras F1-historia vara över.

– Ferrari bekräftar här med sitt ställningstagande och vi kommer inte att anmäla oss till VM 2010 under de förutsättningarna.

Ferrari och de andra teamen vill att samma regler ska gälla för samtliga team, de vill ha en stabilitet inom reglementet och fortsätta att sänka kostnaderna långsamt och metodiskt.

Luca di Montezemolo som är president för både Ferrari och teamens organisation FOTA ska träffa FIA inom den närmsta veckan för att diskutera framtiden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1