Nekades rösträtt – då lämnade teamen FIA-möte

SPORTBLADET

Stallchefen: Vi arbetar med flera alternativa lösningar

Nu är F1-bråket igång igen - och sportens framtid i fara.

– Vi arbetar med flera alternativa lösningar, säger BMWs stallchef Mario Theissen.

BMW:s stallchef Mario Theissen. FOTO: AP

I onsdags träffades samtliga F1-team som är ska köra F1 2010 och FIA för att diskutera nästa säsong, men mötet avslutades när FOTA-teamen lämnade lokalen.

FIA upplyste dem (Ferrari, McLaren, Renault, BMW, Totyota, Red Bull, Toro Rosso och Brawn) om att de inte har något att säga till om när det gäller reglerna för 2010.

– FOTA informerades av tävlingsledaren Charlie Whiting att vi inte är anmälda till F1 2010 och därför inte har någon rösträtt när det gäller det tekniska och det sportsliga reglementet. Det stämmer inte överens med den överenskommelse vi hade, skriver FOTO i ett pressmeddelande.

Lämnade lokalen

FOTA hänvisar till den startlista som offentliggjordes i samband med det möte FIAs världsråd hade den 24 juni, där fanns samtliga FOTA-team, Williams, Force India, USF1, Manor och Campos med.

FOTA ville skjuta upp mötet, men det ville inte FIA och därför lämnade teamen lokalen. FOTA var övertygade om att de var överens om reglerna i samband med mötet i Paris den 24 juni, men FIA är av en annan mening

– FIAs president har skrivit två brev till FOTA för att påminna dem om att alla 13 teamen måste vara enade för att göra några regeländringar, skriver FIA.

”Abolut inte i mål”

FOTA arbetar nu på bred front, för att komma överens med FIA och för att kunna starta ”New Formula”. Tyska Auto, motor und Sport” skriver att det i dag är deadline för den nya serien, men BMW:s Mario Theissen säger:

– Vi har bara sagt att vi vill ha ett nytt Concorde Agreement underskrivet till fredag, det betyder inte att det är en frist för den nya serien, men vi har inte all tid i världen.

– Vi är klart närmare en lösning nu än inför tävlingen på Silverstone för tre veckor sedan. Vi har gjort framsteg, vi har pratat med FIA och de som har de kommersiella rättigheterna till sporten varje dag de senaste veckorna och vi står närmare varandra nu än tidigare. Men vi är absolut inte i mål. Vi kan hitta en lösning nästa vecka så som FIA antytt, men det kan också dröja betydligt längre.

Red Bulls teamchef Christian Horner säger:

– Av de tre parterna är två eniga och nu måste vi komma överens med förbundet och det kommer säkert att göra lite ont på vissa håll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1