Fallet fullbordade Olssons OS-trippel

SPORTBLADET

Tog brons på femmilen

Efter fem mils åkning slutade det sista OS-loppet med en klungspurt.

Johan Olsson hade ett jätteläge men såg ut att bli blåst på bronset av Dario Cologna.

Då föll schweizaren på upploppet och svensken säkrade sin tredje medalj i Vancouver.

– Det var tur för mig att han föll. Men jag tycker att han föll på eget grepp, säger 29-åringen till SVT.

Efter fem mil av grillande åkning återstod 15 man när skidåkarna avslutade sitt OS. Tre av dem var svenskar.

Anders Södergren (slutade tia) och Daniel Rickardsson (sjua) föll dock tillbaka men Johan Olsson bjöd upp till kamp och tog rygg på norrmannen Petter Northug in på upploppet. Svensken klämde sig fram i kurvan och hade medaljläge.

Tredje medaljen

Axel Teichmann och Petter Northug ryckte ifrån och gjorde upp om guldet samtidigt som svensken såg ut att bli blåst på bronset av Dario Cologna. Men med bara meter kvar till mållinjen föll schweizaren och Olsson kunde hålla undan.

– Det var tur för mig att han föll. Men jag tycker att han föll på eget grepp. Han försökte tränga ut mig rätt ordentligt in i konerna när han gick in i kurvan, säger Olsson.

Mitt i loppet var även Olsson inblandad i ett större fall, något som hade kunnat kosta honom medaljchansen. Som tur var höll utrustningen och svensken kunde borra sig tillbaka in i fältet.

”Bara small i stavarna”

– Vissa bromsar inte när de kommer in i kurvor utan tror att man kan komma fem man i bredd och bara ropa ”ur spår”. Jag hade ingen chans utan blev påkörd bakifrån och drattade på ändan. Det var en brutal tur att jag klarade alla grejer. Det bara small i stavarna men de höll.

Bronset är 29-åringens tredje medalj i ett makalös OS för svensk skidåkning. Olsson hade sedan tidigare ett guld från stafetten och ett brons från skiathlon-loppet.

– Det är helt sjukt! Det har gått ganska bra kan man säga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS