Historisk seger av Sverige

SPORTBLADET

Sverige vann alla gruppspelsmatcher

Den svenska maskinen fortsätter att imponera.

I kväll körde landslaget över Holland vilket innebär att de är historiska som det första svenska landslag någonsin att ta full pott i ett EM-gruppspel.

– Jag är stolt över tjejerna, säger förbundskapten Per Johansson

Holland kom till matchen med bra självförtroende – man hade utklassat Ukraina och spelat jämnt mot Tyskland.

Med det räckte inte mot Sverige. Ett svenskt landslag som visar alldeles strålande form just nu.

Och allra mest glänser målvakten Gabriella Kain.

– Hon är i fantastisk form just nu och vi kan spela på det också. Vi har ett självförtroende i försvaret när vi vet att vi har en grym målvakt bakom oss och det betyder jättemycket i handboll, säger assisterande förbundskapten Magnus Johansson till Tv4.

"Jag gjorde några idioträddningar"

– Jo det känns bra, säger Kain själv. Första halvlek känns ju helt fantastisk. I andra tycker jag att jag går ned mig lite. Men jag gjorde några idioträddningar får man väl säga.

Lagen följdes åt till 3–3 men sedan ryckte Sverige till 8–3 och sedan blev det aldrig spännande. Ledningen var 14–6 i halvtid och även om man hade en sämre period i andra halvlek skrevs slutresultatet till stabila 25–18. Detta innebär att Sverige gått igenom gruppspelet med tre raka segrar.

– Det var en stor barriär för oss att vinna här i dag. En väldigt stor barriär, säger förbundskapten Per Johansson.

Tuffare lag

– Jag är otroligt stolt över tjejerna att vi kan reda ut det här och gå obesegrade genom gruppen, något som på förhand var ett drömscenario. Vi drömmer alltid om saker och ting det här har vi drömt om och jag tycker vi har gjort en fantastiskt bra förstavecka.

Sedan tidigare har Sverige vunnit mot både Tyskland och Ukraina vilket innebär att man är klar gruppsegrare och får med sig fyra poäng till nästa gruppspel. Ett gruppspel där Sverige ställs mot Norge, Ungern och troligtvis Frankrike.

– Det grundpaketet vi har in i matchen, oavsett vilket lag vi möter, är väldigt, väldigt bra. Nu möter vi tre lag som på förhand är ett nummer större men den lilla undergroundsituationen vi ändå hamnar i ska vi gilla. Men det blir bättre lag nu, det blir det, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll