”Vettel kunde inte göra annorlunda”

SPORTBLADET

Vettels fel enligt experterna – teamet håller inte med

Experterna ger Sebastian Vettel skulden för Red Bulls krasch.

Det gör inte teamet.

– Han kunde inte göra på något annat sett, säger Red Bulls Helmut Marko.

På det 40:e varvet av Turkiets GP var Sebastian Vettel, Red Bull, på väg att köra om sin teamkollega Mark Webber som hade ledningen. Vettel körde om på insidan, men i kampen om placeringen kolliderade bilarna med varandra. Vettel körde ur och Webber tvingades in i depå.

Det gjorde att McLaren vann loppet, Lewis Hamilton var före Jenson Button.

– Det var rätt tydligt, jag låg på insidan och hade företräde till nästa kurva. Jag koncentrerade mig på att bromsa, då fick jag ett slag och det var över, säger Sebastian Vettel till RTL medan Mark Webber menar:

– Jag höll min linje, Seb korsade den.

Webber tappade fart

Teamet ser det annorlunda. Sebastian Vettel hade lyckats spara bensin och var snabbare, Webber däremot behövde spara bensin.

– Webber sa på radion att han blev långsammare på rakorna och han visste att Hamilton pressade på bakifrån, säger Red Bulls rådgivare Helmut Marko till RTL:

– Vettel hade en rejäl fart, Mark kunde avväpna den första attacken och då fanns det ingen plats för Sebastian. Men mot en teamkollega, när McLaren pressar så bakom så får inte Mark göra den manövern. Vettel var snabbare och han var tvungen att gå om Webber, annars hade Hamilton passerat. McLaren pressade så hårt att Vettel inte hade något annat val.

Horner frustrerad

Marko menar även att Mark Webbers tävlingsingenjör inte följt de order han fått av teamet. Stallchef Christian Horner som först var irriterad på Webber lugnade sig under kvällen:

– Mark tryckte ut Seb på den smutsiga sidan och lämnade precis tillräckligt med plats och Seb körde väldigt aggressivt. Detta är enormt frustrerande, säger Horner.

Teamet förlorade 28 poäng på kollisionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1