Mejla

Stefan Alfelt

Petningen känns som en tydlig hälsning: Flytta!

Publicerad:
Uppdaterad:

Alfelt: Barcelona inte har råd att behålla Zlatan som en stand by-spelare

Barcelona lekte hem ännu en titel men Zlatan Ibra­himovic fick inte vara med på festen.

Så frågan är återigen – hur blir Zlatan värd mest för Barça?

Som såld eller som världens dyraste resurs på avbytarbänken?

Foto: scanpix

Svaret är inte ens enkelt att komma fram till för klubbens räknenissar, som ska hitta lösningar för att täcka den 700-miljonerkronorsförlust Barça flög på förra säsongen.

Att sälja Ibra skulle naturligtvis minska förlusten rätt hyggligt. Men eftersom buden det ryktas om stannar på strax över 300 miljoner hade det inneburit att varje mål Zlatan gjort för Barcelona skulle ha kostat klubben omkring 25 miljoner kronor styck.

Barça kan få acceptera ett skambud

Det finns gränser för hur dåliga affärer en fotbollsklubb kan tillåta sig i kristider. Samtidigt måste man om man inte säljer nu hoppas att spelarens stjärnstatus och värde stiger igen, men det paradoxala blir ju då att Zlatans status aldrig kan stiga så länge som hans tränare inte ger honom förtroendet att spela.

Om Ibrahimovic har förvandlats till en ekonomisk bricka i det monopolspel som de största klubbarna leker måste Barcelona acceptera vad de säkert anser som ett skambud innan fönstret stänger i månadsskiftet.

José Mourinho sägs vilja oroa Barcelona genom att försöka köpa över Zlatan till Real Madrid.

Vad skulle det oroa en klubb att köpa över en spelare klubben inget hellre vill än att sälja?

Milan vill verkligen ha Zlatan men har inte råd att göra annat än drömma om den långe svensken i sin randiga tröja.

Manchester City har säkert fortfarande råd men till Manchester vill tydligen inte Ibra. Inte om det står City efter stadsnamnet åtminstone. United hade säkert varit betydligt mer lockande.

Zlatan Ibrahimovic är äregirig. Det ska han självklart vara. Han har vunnit otroligt mycket redan och har ingen anledning att spela för klubbar utan realistisk chans att vinna titlar.

Petningen kan ha varit en beordrad provokation

Pep Guardiola kommer givetvis att använda sig av Zlatan under säsongen om det inte blir någon försäljning. Men svensken ingår uppenbarligen inte i tränarens förstauppställning och Zlatan är inte en spelare som man har i en trupp för att kasta in då och då.

– Det var ett sportsligt beslut, kommenterade Pep Guardiola att Zlatan inte spelade i returen mot Sevilla.

Jag är inte så säker på det. Det kan lika gärna ha varit en medveten och beordrad provokation.

Barcelona köpte Ibrahimovic för att han skulle föra laget till mästartitlar som han gjort med alla andra klubbar han spelat i utanför Sverige. Det är därför han är Barcelonas dyraste spelare genom tiderna och det är där dilemmat är.

Sett till rent fotbollsmässiga kvaliteter är Bojan och Pedro inte individuellt bättre än Zlatan. Tvärtom har Ibrahimovic ett oerhört mycket större register men i Barcelonas speciella spel fungerar Bojan och Pedro tillräckligt bra som komplement så länge som superstjärnan Messi levererar.

Zlatan såg inte bekväm ut på bänken när Barcelona spelade ut Sevilla och alla andra anfallare fick spela. Att David Villa startade på bänken var inte märkligt eftersom han inte är ikapp träningsmässigt.

Men att Guardiola efter att ha översvallande berömt Zlatan för hans insats i första matchen, då Zlatan gjorde Barcelonas mål i 1–3-förlusten, väljer Bojan och Pedro före känns som en tydlig hälsning att han eller kanske snarare klubbens ledning helst ser att Ibrahimovic accepterar att flytta.

Man kan knappast kritisera en tränare efter en övertygande 4–0-seger, men Sevilla hade väl i praktiken gett upp redan innan matchen startade när man vilade spelare för att komma friska till det avgörande Champions League-kvalet.

När Barcelona har Xavi på planen växer Messi till det han aldrig kunde visa i VM.

Men den dag då Messi blir skadad behöver Barcelona Zlatan i anfallet.

Problemet är att Barcelona inte har råd att behålla Zlatan Ibrahimovic som en stand by-spelare även om man förmodligen allra helst vill det.

Av: Stefan Alfelt

Publicerad: