Australiskt genombrott i Cardiff

SPORTBLADET

Fredrik Lindgren gjorde sin bästa tävling för säsongen medan Andreas Jonsson underpresterade rejält.

Och speedwayvärlden fick se en stjärna tändas då australiern Chris Holder vann Storbritanniens Grand Prix i Cardiff.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Fredrik Lindgren.

Sveriges VM-facit efter sex genomförda tävlingar är ingen rolig läsning. I dagsläget ligger samtliga tre svenska VM-förare utanför topp åtta, som innebär VM-status även 2011.

Den störste svenske stjärnan Andreas Jonsson hade en riktigt dålig kväll i Cardiff. Jonsson kom sist i hela tävlingen efter endast två inkörda poäng, och stod för ett mycket blekt framträdande. Jonsson har på de två senaste VM-tävlingarna, endast kört ihop fem poäng och har dalat rejält i VM-tabellen.

– Andreas måste göra något. Ändra i teamet, byta mekaniker, byta motortrimmare eller vad som helst, något måste hända, sade SVT:s expertkommentator Peter Nahlin om Jonssons misslyckande.

Ett större glädjeämne för svensk del var Fredrik Lindgren, som tog sig till semifinal. Lindgren körde ihop nio poäng i grundtävlingen – efter två fina heatsegrar i sitt tredje och fjärde heat.

I semifinalen fick Lindgren en mycket dålig start, och lyckades aldrig jaga ifatt Jason Crump som tog den sista finalplatsen. Men ändå ett klart fall framåt för Fredrik Lindgren som gjorde sin poängmässigt bästa VM-tävling för säsongen.

För tävlingens tredje svensk, Magnus Zetterström gick det upp och ned. Till slut skrapade han ihop sex poäng, vilket inte räckte till semifinal.

Den stora publiken i Cardiff fick se ett australiskt genombrott, då 23-årige Chris Holder stod som segrare i finalen efter att ha besegrat landsmannen Jason Crump. Holders första triumf i VM-sammanhang.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det är helt otroligt att få vinna en VM-tävling med både mamma och pappa på läktaren, utbrast en överlycklig Chris Holder, som kör för Lejonen i den svenska elitserien.

I VM-tabellen bytte polackerna Tomasz Gollob och Jaroslaw Hampel plats, med den sistnämnde som ny totalledare. Gollob såg annars ut att gå mot en ny triumf. Han var poängbäst i grundomgången - men ett motorhaveri i semifinalen stoppade Gollobs planer på en ny seger.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway