Många vill läsa noter för Petter Solberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Norske rallyföraren har kontaktats av många kartläsare

Petter Solberg ligger femma i VM när han nu får se sig om efter en ny kartläsare.
Foto: AP
Petter Solberg ligger femma i VM när han nu får se sig om efter en ny kartläsare.

När Petter Solbergs mångårige kartläsare Phil Mills annonserade att det var dags att göra nya saker än att köra rally-VM, blev det ett hårt slag för norrmannen.

Det är bara tre veckor till nästa VM-tävling och pressen att hitta en ny co-driver är hög.

Men det är många som vill sitta bredvid Solberg.

Foto: AP
Petter Solberg.

Det är långt i från klart vem som blir Petter Solbergs nye kartläsare, men norrmannen säger själv att han ska lämna ett besked nästa vecka.

– Jag måste bestämma mig snart, men det är verkligen inte lätt. Jag har haft kontakt med Giovanni Bernacchini som åker med Nasser Al-Attiyah, men han har kontrakt redan. Det är problemet, de flesta har kontrakt för resten av säsongen, säger Solberg till maxrallycom.

Många har hört av sig

Ungefär ett tjugotal kartläsare har kontaktat norrmannen för att se om de kanske får chansen att sitta i högerstolen, en siffra som förvånar Solberg.

– Jag är förvånad över kvaliteten på de kartläsare som vill ta plats i teamet. Det finns mycket passion för rallysporten där ute, säger norrmannen.

För att det ska fungera bra mellan förare och kartläsare hänger det mesta på personkemin.

– Det går så fort när man tävlar på VM-nivå att man måste kunna lita på varandra. Känslan i bilen mellan två personer är viktigast och den går inte att hitta över en natt, säger Tina Thörner till Sportbladet.

Det hänger på känslan

Hon har själv varit i en liknande situation som Solberg. Thörner var kartläsare åt skotten Colin McRae som omkom i en helikopterolycka 2007. Plötsligt stod Thörner utan chaufför.

– Jag åkte väl med sju olika förare på sju dagar när de skulle hitta en ny chaufför åt mig. Men sedan var det upp till mig att bestämma vem jag verkligen ville åka med, säger hon.

Hur tror du att det påverkar Solberg att han tvingas byta co-driver mitt under säsongen?

– Petter är en stark person och det är klart att han respekterar Mills val. Jag tror inte att det påverkar honom så mycket. Nu handlar det bara om att skapa en ny framtid med en ny kartläsare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN