Sågas för missarna

Reporter: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Wilander: Kan inte spela sämre i en Grand Slam-final

1 av 2
Robin Söderling.

PARIS. Robin Söderling hade åtta breakbollar mot Rafael Nadal – och missade samtliga.

– På ett sätt kan han inte spela sämre i en Grand Slam-final, säger Mats Wilander till Sportbladet.

Robin Söderling föll stort mot Rafael Nadal. 4-6, 2-6, 4-6 är siffror som berättar om utklassning, men sanningen är en helt annan.

Om 25-åringen från Tibro bara tagit tillvara på sina chanser hade finalen i Öppna franska kunnat få en helt annan utgång.

Svensken hade möjligheten att bryta Nadals serve och skaffa sig en 3–1-ledning i första set, men placerade då en rak backhand utanför baslinjen.

Så skulle det fortsätta.

Missade gyllene tillfällen

Söderling missade bland annat fyra gyllene tillfällen att skaffa en 2–0-ledning i andra set.

– Jag har ingen förklaring till varför jag inte vann breakbollarna. Några av poängen hade jag vunnit mot andra spelare, men han fick tillbaka allt. Jag hade lite otur, men tror inte att det hade förändrat något, säger Robin Söderling.

Mats Wilander är inte lika övertygad om det.

– Om han fått ett break där kändes det som att han skulle ha vunnit andra set. Då hade han kunnat vända matchen och blåsa hem hela skiten, säger 45-åringen.

Davis Cup-kaptenen Thomas Enqvist delar uppfattningen.

– Ja, om han fått hål på Nadal tror jag faktiskt att det hade sett annorlunda ut. Det är väldigt avgörande, tyvärr. Om Robin fått ett break hade han kunnat slappna av och vågat ta mer risker. Samtidigt hade det varit svårare för Nadal att ligga på så hårt som han gjorde. Det var jätteviktigt, säger Enqvist.

Servade sämre

Mats Wilander är en av tennishistoriens främsta taktiker och hade synpunkter på Söderlings sätt att genomföra finalen.

Robin servade sämre än tidigare i turneringen och tog som sagt inte tillvara på de lägen han fick.

– Han kanske måste lära sig att koncentrera sig mer på taktiken och det som händer under poängen. I en Grand Slam-final ska varje poäng vara den viktigaste man har spelat i hela sitt liv. Jag hoppades att han lärde sig det i förra årets final, men det fanns inte där, säger den trefaldige Öppna franska-mästaren.

”Jag är en specialist”

Horacio Zeballos, Lleyton Hewitt, Thomas Bellucci, Nicolas Almagro och Jürgen Melzer har brutit Nadals serve under årets Öppna franska.

Robin Söderling misslyckades däremot, utan att Rafael Nadal var förvånad.

– Vi får statistik varje vecka och jag är den som har räddat flest breakbollar i år. Jo, jag är en specialist, säger han och skrattar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN