Anja Pärson körde ur

Therese Borssén och Anja Pärson körde båda ur.
SPORTBLADET

En satte sig på baken, en grenslade.

Resten fick inte fart på benen.

En nyttig och aktuell påminnelse för de alpina damerna:

Slalomtävlingar avgörs i två åk.

Det som såg så bra ut för Anja Pärson, Therese Borssén & Co halvvägs in i världscupslalomen i Zagreb slutade med ett...ja, vadå?

Kanske inte fiasko.

Men snuddande nära ett sådant.

Dukat för framgång

Resultatlistan efter första åket i Medvenicabergen, där en gång långtidsskadade slalomdrottningen Janica Kostelic lärde sig åka, lade den här goda grunden för en rejäl svensk fullträff en månad innan Åre slår upp VM-porten:

2:a: Anja Pärson.

5:a: Therese Borssén.

6:a: Maria Pietilä-Holmner.

Pärson hade läge för säsongens första pallplats i slalom, Borssén en gyllene chans att följa upp fredagens seger i Semmering med ännu en topp tre-prestation och om Pietilä-Holmner kapat en placering hade det inneburit karriärbästa.

Det blev pannkaka av rubbet.

Pietilä-Holmner gjorde några tidiga missar, hittade inte rytmen och rasade till 20:e plats, vilket i och för sig räckte för att bli bästa svenska.

När det drog ihop sig på allvar fick Borssén bara med sig en skida förbi en av käpparna i banans sista tredjedel.

Det alpina svenska eländet den här torsdagskvällen i de kroatiska bergen fullbordades av Anja Pärson, inte alls kompis med stjärnorna just nu. Fem-sex portar före mål kom hon sent i en sväng, fick bakvikt och drattade på ändan.

Med en blick som gjort ilskna åskmoln avundsjuka, rusade hon raka vägen genom målfållan till pappa Anders för tröst och uppmuntran.

Med värsta besvikelsen avrunnen, sade hon:

– Vad ska jag säga? Det här är inte mitt år...än. Jag får kämpa med skador och uråkningar och småsaker hela tiden. Det är bara att samla på sig oturen och ta fram turen när det är VM.

Hur besviken är du?

– Man måste ta med sig det bra man gör. Jag hade förmodligen blivit tvåa här i dag efter Schild. Men jag fick kämpa hela vägen.

Måste få upp flåset

Trots motgången, visst fanns det några positiva inslag:

Det tilltygade knäet håller – och trots de besvär som kantat hennes säsong hittills åker Anja Pärson fortfarande fort.

Om hon stått på benen hade hon hållit undan för kroatiskan Ana Jelusic och blivit tvåa, men inte rått på Marlies Schild, österrikiskan som nu vunnit fyra av säsongens fem slalom. Den i Zagreb överlägset snabbaste var 1,66 före Jelusic och 1,85 före tjeckiskan Sarka Zahrobska.

Men Pärsons ben bar inte – och hon vet varför:

– Jag hade ingen ork kvar. Det är tufft med en minuts åkning på det här underlaget. Jag har inte fått upp ”kondisen” ordentligt efter skadan.

Hur känns knäet?

– Jag hoppas att det inte svullnar upp under kvällen och att jag kan köra i Kranjska Gora i helgen (storslalom och slalom).

Therese Borssén tog lättare på sitt dyrbara misstag som kan ha kostat henne vinterns fjärde pallplacering.

– Snopet, jag åkte bra. Jag försöker verkligen att åka för fullt i varje åk och då åker man på gränsen. Är man för tajt händer sånt här.

Övriga svenska prestationer: Anna Ottosson kom 21:a, Frida Hansdotter var 33:a i första åket och kvalade inte in till det andra och Malin Hultdin föll redan i första.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint