Lagerbäck tog sig segrande ur krisen

SPORTBLADET

CAMOGLI

Jag sitter i byn där Olle­ Nordin bodde när Sverige genomled sitt och Nordins största nederlag.

Det var 1990 och fotbolls-VM. 1–2, 1–2, 1–2. Klassiska siffror.

Jag sitter och tänker på två stora svenska ledare:

Lars Lagerbäck och Stephan Lundh.

Det finns inga spår efter Nordin och svenskarna på hotellet Cenobio dei Dogi i den lilla byn vid Medelhavet, strax söder om Genua. Inga bilder. Inga foton. Ingen minns Nordin, Hysén eller Limpar.

På en sportbar i hamnen såg jag Italien slå Georgien med 3–1 och det såg kanske enkelt ut i resultatbörsen men matchen var en annan. Under första delen av matchen hade Italien i det närmaste maximal tur som inte hamnade i ett allvarligt underläge. Defensivt var de utspelade. Stolparna var verkligen deras bästa vänner.

Sen fick de ledning och självklart var det några snedträffar som resulterade. Åt deras håll.

Och i ledning var de som vanligt världsbäst.

Lars Lagerbäck var på väg in i sin värsta kris nånsin.

Jag menar; om man petar Kim Källström just när han anses vara en av världens bästa mittfältare och gör det för att det regnar (!) så kan det bara innebära en sak; går det åt helvete så får man sparken och man får det med dunder och brak. Man får fly som en hund med svansen mellan benen.

Bara en man som inte bryr sig

– eller­ kanske inte ens förstår – kan fatta såna beslut.

Bara en man som bryr sig kan fatta såna beslut och vinna. Jag är full av beundran. Lagerbäck måste utmana Bengt-Åke Gustafsson på allvar om priset som Årets ledare på sport­galan i januari. Den ena märks knappast. Lagerbäck, däremot, märks i allt han gör. Ofrivilligt, men ändå. Han petar världsstjärnor. Han skickar hem strulputtar. Han vinner.

Frölunda på fallrepet

Stephan Lundh, däremot, förlorar.

Jag såg matchen mot Modo och det var ingen vacker syn. Frölunda är verkligen ett lag i spillror och Calle ­Johansson intervjuades i tv och han såg inte särskilt samlad ut. Men det man förstod mellan raderna var att Calle inte längre kommunicerar med spelarna. Han blir för arg. När spel­arna är dåliga bryter han ihop eller skäller eller hatar. Jag tror han är en för dålig förlorare för att fungera som ledare.

Stephan Lundh, däremot, kan hantera förluster.

Jag tror faktiskt att han är den perfekta ledaren för Frölunda just nu.

Jag frågade honom en gång hur han stod ut med Malmös alla förluster, om han inte blev tokig. Han svarade att han inte fungerade så. Han var mitt uppe i ett arbete, sa han.

Jag tror att det är bra. Det fungerar inte att borra ner huvudet i alla nederlag. För Frölunda handlar det nu om att höja huvudet, hitta balansen och lyssna till det dagliga ledarskapet. Och jag tror också att det är det som är ledarskap; att kunna hantera förluster och fiaskon och storm. Lagerbäck kan det. Jag är övertygad om att Lundh kan det.

Tv-coach eller bås-coach?

Kanske är det inte han som ska sparkas.

Kanske är det i stället tv-coachen Calle Johansson. det är ju trots allt inte samma sak att veta bäst i tv som att veta bäst i båset.

Det vet ju, om inte annat, Wikegård ...

Efter att ha läst domen mot ­Hammarby kan man dels konstatera att den är nästan helt korrekt – bortsett från vissa uppgifter om skador – men också att den är rätt slump­mässig. De kunde ha dömts till spel utan publik också, enligt de nya reglerna.

Om de velat.

Olle Nordin hade sina problem den gången. Media skrev mest om det korkade i att bänka Glenn Strömberg.

Men Nordin lanserade en 18-åring som hette Brolin. Kanske förlät det honom i ett historiskt perspektiv. Lagerbäck vet knappt vad en 18-åring är, gissar jag.

Och Olle Nordin hankar sig ju fram hyfsat i Jönköping. Snart är nytt kontrakt klart i superettan, trots att hans lag numera förlorar med 1–5 ...

Jag får nästan inga mejl längre som hånar mig för mitt tips om att LHC skulle få problem i år.

Hade länge filat på en rolighet om att Skellefteås spelare Virtanen gjort succé och hållit stor talkshow efter matchen, eller nåt. Nu ser jag att han skickas hem. Han var för dålig. Studio Virtanen läggs ner. Så kan det gå.

Reinfeldt borde förstått att man inte kan ha journalister i regeringen. De är ju myglande och fuskande typer de flesta.

Jag får nästan inga mejl längre som hånar mig för mitt tips om att Brynäs tar SM-guld.

Att studio Virtanen läggs ner handlade alltså om hockey. Bara i Skellefteå, kids, bara i Skellefteå.

Lasses lista

Här är veckans 10 hetaste svenska sportprofiler.

Foto: Kim Källström.

Lasse Anrell