Vinnare - en föregångare

SPORTBLADET

Jag har troligen redan skrivit positivt om Jessica Almenäs en gång för mycket, men efter helgen kan jag inte låta bli igen. För i en av alla bloggar hos facktidningen Travronden finns det rader som kan sammanfattas med att det var för tråkiga och intetsägande huvudfigurer i vinnarcirkeln under Kriteriesöndagen på Solvalla. Visst, jag kan instämma, det hände inte mycket under de intervjuerna.

Men när jag senare kollade på Vinnare V65 - det går utmärkt att göra i efterhand på TV4.se - fick jag faktiskt känslosamma och färgstarka intervjuer med Timo Nurmos, Örjan Kihlström och Björn Goop.

Redan när jag såg Vinnare V75 från lördagen imponerades jag. Då hade kuskarna Mikael Lindmark och Fredrik Linder inte kunnat hålla tårarna borta i vinnarcirkeln efter sina respektive V75-segrar, det är starkt att sedan lyckas kunna plocka fram de känslorna på nytt i studion på stallbacken.

Lindmark och Linder är två unga kuskar som är relativt enkla att komma nära journalistiskt - Nurmos, Kihlström och Goop kan vara svårare, men det går om man är beredd att lägga ner lite jobb.

1,5 miljoner svenskar i snitt spelar på V75 på lördagarna, 900 000 unika besökare kommer till de svenska travbanorna varje år och 30 000 personer i landet har heltidsjobb inom travet. Det gör sporten till en av våra allra största.

Många av dem som däremot inte är intresserade verkar ofta se ovanligt föraktfullt och fördomsfullt på sporten - jag tror den kanske största orsaken är att travjournalistiken många gånger varit eftersatt, trav har inte bevakats som annan sport.

Där har Vinnare-programmen varit föregångare. De tilltalar en större bredd genom att se längre än streckfördelning, tiondelar i en värmning och stamtavlan. Detaljerna behöver inte vara oviktiga, men för att nå fler än de mest insnöade kan det vara bra att sätta in dem i en större betydelse eller i ett större sammanhang.

SVT-sporten har den senaste tiden blivit lite bättre på att berätta om resultaten från Derbyt, ett världsrekord av Going Kronos eller en seger för Järvsöfaks – men det är i telegramform.

När ska de bli bättre på att göra de större grepp som kan tas oftare på en sport som är mycket mindre? Eller saknas kompetensen?

Mattias Karlsson