”Federer–klass”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-12

Pappa Pärson om bragden: Nu jävlar tillhör hon de stora

ÅRE. Pappa Anders Pärson har svårt att hitta orden efter Anjas tredje raka VM-guld i Åre.

Men han gör ett försök:

– Nu jävlar tillhör hon de stora. Tycker att det är dags att jämföra henne med idrottare som Roger Federer, säger Anders Pärson.

Anja firar med farttränaren Stephan Kurtz och pappa Anders.

Anders Pärson har världens bästa Anja som dotter och efter att ha öst beröm över henne tidigare i VM har han plötsligt svårt att hitta de rätta orden.

Orden som beskriver Anjas prestation hittills i hemma-VM.

– Jag är så otroligt glad och det hon gör är helt fantastiskt. I dag trodde jag att det skulle bli svårt, men inte. Ja, vad ska man säga? säger Anders Pärson.

– Helt otroligt bra gjort.

”Finaste familjen”

Sportbladet träffar Anders Pärson i samband med prisutdelningen på torget i Åre och han har just fått höra den svenska nationalsången spelas för tredje gången i VM – alla för dottern Anja.

– Jag tycker att hon nu har klivit in i den absolut finaste familjen i idrottsvärlden, den som bara aktiva som Roger Federer (världens i särklass bästa tennisspelare) platsar i, säger Anders Pärson.

– Anja är en av världens just nu bästa idrottare alla kategorier, om du frågar mig. Den positionen har hon inte haft tidigare och det är det som gör det här så speciellt.

Anders Pärson fortsätter:

– Sådana här reflektioner gör man inte annars, men nu finns det inget val. Inte efter det som hänt i Åre. På något sätt måste man sätta ord på allt.

Fartveckan är över i VM och ingen är gladare än Anders Pärson:

– Det där är lite märkligt. Jag är bara Anjas tränare när vi är ute och reser, men när hon kör störtlopp blir jag hennes pappa. Riskerna gör att man tänker efter mer.

Han kan pusta ut nu.

– Det är så skönt att störtloppet är avklarat. Nu kan jag koppla av och på allvar börja fokusera på det som återstår i VM, slalom och storslalom.

”Chansen finns så klart”

Redan på tisdag kör damerna storslalom och enligt uppgifter har Anja Pärson presterat otroligt snabba tider på träningarna.

– Det blir inte lätt, men vi ska försöka knäppa alla på nästan där också. Chansen finns, så klart, och omöjligt är det definitivt inte.

Anders Pärson konstaterar att Anja gjort mer än förväntat i VM och därför kan åka avslappnat i fortsättningen.

Allt som händer är bonus.

– Det ska bli roligt att se vad hon kan göra i fortsättningen. Hon känner sig lite sliten, så klart, men jag tror hon kan ladda om inför det som återstår.

Det samma gäller för Anders Pärson.

Han har dragit ett tungt lass under VM – både som pappa och tränare – och än är inte festen i Åre över för Anja.

Den bara fortsätter.

Patrik Thornéus

Följ ämnen i artikeln