Rekordjakten

SPORTBLADET

Klüfts bästa gren: Hjälpa andra i laget

OSAKA. Carolina Klüft slog sitt personbästa redan första dagen i Osaka. Fyra grenar och 4 162 poäng.

Men på sin väg att krossa det arton år gamla europarekordet var det plötsligt viktigare att ta hand om landslagskompisen Christin Johansson.

- Hon behövde ju hjälp, säger Carro.

Carolina Klüft var så där lyckligt trött som bara hon kan bli efter sjukampens första dag. I dag handlar det bara om henne själv mot europarekordet.

Men den gren som imponerade mest på alla på läktarna i Osaka i går var hennes eviga omtänksamhet. När Christin Johansson snubblade, föll och blev liggande i försöket på 3 000 meter hinder var en av VM:s största stjärnor först framme och tröstade.

Hjälpa och trösta

- Det hände precis där jag stod och värmde upp, så det var självklart att springa fram och försöka hjälpa och trösta henne, eftersom det inte fanns några från det svenska medicinska teamet i närheten, säger Carro.

- De är inte alltid så lätt med engelskan i Japan. Jag ville bara se till att hon togs om hand på rätt sätt och kunde känna sig trygg.

Det är de egenskaperna som gjort Carro så enormt stor internationellt sätt. För vilken världsstjärna lämnar sin egen uppladdning för att ta hand om andra?

Jo, Carro.

Det är självklart för henne.

Och lika självklart är att gå ut strax efteråt och sätta personligt rekord i höjdhopp.

- Ja, höjd är den gren jag var absolut mest nöjd med efter första dagen. Mitt hopp på 1.92 var det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger Carro.

Upp i rekordtoppen

Höjdhoppet var nyckeln till Carros fantastiska förstadag i Osaka. Hennes 4 162 poäng gjorde att hon klättrade från sjunde till femte plats över sjukampens bästa förstadagar någonsin.

Tidigare var världsrekordhållerskan Jackie Joyner-Kersee ensam om de sju första

positionerna genom tiderna.

Joyner-Kersees världsrekord på 7 291 poäng är förmodligen ouppnåeligt även för en talang som Carro.

Men kombinerar hon sin förstadag med sin bästa andradag från VM i Helsingfors 2005 landar hon på 7 078 poäng.

Och den gången tävlade hon med stukad fot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott