NHL-avtalet sägs upp

SPORTBLADET

Ett beslut som applåderas av Sverige

Efter ishockey-VM i maj började det nya fyraåriga NHL-avtalet gälla. Nu har båda parter sagt upp det.

Ett beslut som applåderas av Sverige.

I tisdags meddelade NHL att man säger upp avtalet med Internationella ishockeyförbundet (IIHF) och dess europeiska medlemmar.

På torsdagen kom samma besked från IIHF.

Avtalet, som främst reglerar spelarövergångar från Europa till NHL, skrevs inte under förrän i november men började i praktiken följas efter VM i Moskva i våras, och gällde fyra säsonger 2007–2011. Båda parter utnyttjade rätten att säga upp det före den 1 januari och det upphör därmed att gälla efter den här säsongen. Om inget nytt avtal skrivits under fram till dess, får det bland annat effekten att kontrakterade spelare inte kan bryta kontrakt för att gå till NHL.

Parterna vill dock ha ett avtal och öppnar för nya förhandlingar.

– Det finns en ambition att få till ett avtal, för det blir en reglering av marknaden. Men det finns delar i avtalet man har synpunkter på, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till TT.

Från NHL menar man att avtalet blivit för dyrt. Inte så mycket för att det kostar NHL-klubbarna 200000 dollar att kontraktera en spelare. Utan mer för att regeln om straffavgifter om kontrakterade spelare inte får spela minst 30 matcher per säsong i NHL utan förpassas till farmarligor kostat mer än beräknat. Detta beror i sin tur på regeln om att draftade (tingade) spelare måste kontrakteras inom två år, annars förlorar respektive klubb rätten till spelaren. Vilket fört med sig att NHL-klubbar skrivit kontrakt med spelare som i många fall inte hållit måttet och skickats till farmarlag med böter för klubbarna som följd.

Bakom IIHF:s beslut på torsdagen står alla större europeiska ishockeyförbund, förutom Ryssland, som aldrig skrev på avtalet.

Från svenskt håll har man redan för ett par veckor sedan gjort klart att man ville säga upp avtalet och var berett att göra det på egen hand. Det är främst två saker i avtalet som man vill ändra på.

– Sista datum för att ta kontrakterade spelare flyttades i det nya avtalet från 15 augusti till 15 juni, en klar förbättring. Men fortfarande kan NHL-klubbar ta spelare upp till en månad senare mot ett bötesbelopp. Det har inte varit bra. Den 15 juli är trupperna klara och det har varit bekymmer att hitta alternativa spelare till de som gått till NHL. Där vill vi tidigarelägga datumet ännu mer, vi säger 1 juni och att inte ha någon öppning efter det datumet, säger Englund.

– Det andra är tvåårsregeln, en överenskommelse som NHL och spelarorganisationen NHLPA har. Vi vill att undantag görs för Europa. Vi hade diskussioner om en fyraårsregel, men nådde inte ända fram. Det vill vi fortfarande ha. Fyra år innebär för oss att spelaren är 23 år innan han försvinner.

Englund pekar på att endast omkring sju av ett 60-tal spelare som gått till NHL inför den här säsongen tagit plats i NHL-lag.

– De kommer att fortsätta ta de spelare de vill ha, säger han.

– Men min uppfattning är att båda parter vill ha ett avtal. Man har bättre kontroll om man har en ordning att gå efter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning