Dopningsbrott skakar landslaget – riskerar avstängning

Enligt uppgifter till Sportbladet har svenska friidrottsstjärnan Meraf Bahta missat tre dopningskontroller och riskerar nu avstängning.

Något som tvingat förbundet till krismöte.

– Jag kan bekräfta att en individ har tre missar i systemet, men vi kommer aldrig bekräfta eller dementera vem, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Med bara veckor kvar till EM i Berlin har svensk friidrott drabbats av ett misstänkt dopningsbrott.

Enligt uppgifter till Sportbladet rör det sig om att Meraf Bahta, 29, som är uttagen i EM-truppen, har missat tre dopningskontroller och riskerar nu avstängning.

Reglerna säger nämligen att tre missade test och/eller administrativa fel i vistelserapporteringssystemet inom tolv rullande månader utgör ett dopningsbrott.

Förbundskapten bekräftar

Avstängningen utgår från 24 månaders straff, men kan förmildras utifrån omständigheter. Det finns även fall där idrottare, efter överklagan, helt friats. Ett exempel är brittiske cyklisten Lizzie Deignan, som 2016 blev frikänd av Cas (idrottens skiljedomstol) och kunde ställa upp i OS i Rio de Janeiro.

– Det vi kan bekräfta är att vi har en som fått missad information i det här. Men vi är väldigt optimistiska om att vi kan få bort någon av de missarna. Vi kommer aldrig bekräfta eller dementera vilka av våra aktiva som har de här problemen. Det händer i bland att man får sådan här missad information och man kan också få bort dem i olika fall beroende på orsak till missarna, säger förbundskapten Karin Torneklint till Sportbladet.

Vad kan det leda till om man missat?

– Enligt regelverket är det så att om man har tre missar kan man, om utredning pågår, bli ansedd som dopad. Inte som dopad, men man får en påföljd. Vi har aldrig haft någon som fått tre missar och någon dom på det någon gång. Jag kan inte säga vad det kommer innebära. men vi har en hel del missar eftersom systemet är väldigt komplext och krångligt. Vi har väldigt många i det här systemet, tror vi har 45 stycken, som under 365 dagar, ska fylla i var de befinner sig under en timme. Vi har en del missar, men många kan ibland bara tas bort efter utredning om man har giltiga skäl.

”Törs inte sia”

Ni har en aktiv under utredning nu?

– Skulle inte säga att det är under utredning, jag vet inte vad man skulle kalla det rent juridiskt, men jag kan bekräfta att en individ har tre missar i systemet.

Rent teoretiskt, kan EM, ett par veckor bort i Berlin, vara i fara för den aktiva?

– Det törs jag inte sia om. Med att börja måste den aktiva vara uttagen till EM och för det andra vet jag inte hur lång tid det tar att få svar på de brev vi skrivit tillbaka om orsaker.

Meraf Bahta avbröt 5 000-metersloppet i marockanska Rabat för ett par veckor sedan när hon bars ut på bår i Diamond League-tävlingen, men ganska snabbt stod det klart att det inte rörde sig om något allvarligare.

Just nu befinner hon sig på träningsläger i schweiziska Sankt Moritz.

Under EM 2014 i Zürich nådde Bahta sin hittills största framgång i karriären när hon tog guld på 5 000 meter. I Amsterdam två år senare blev det EM-silver på samma distans och i OS i Rio de Janeiro blev hon sexa på 1 500 meter.

EM i Berlin pågår mellan den 7 och 12 augusti.

Sportbladet har sökt Meraf Bahta för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN