Diskad – men firar ändå som segrare

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Dagson /TT
Mikaela Åhlin-Kottulinsky var först i mål i STCC-loppet på Gelleråsen men diskvalificerades senare.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky grät av lycka när hon vann STCC och sörjde när hon sedan diskades.

En timme senare?

– Nu ska jag fira det historiska, säger hon.

STCC-tävlingen på Gelleråsen var dämpad efter att en funktionär blivit påkörd och dött under lördagen. Men tävlingen fortsatte ändå och på söndagens andra race var Mikaela Åhlin-Kottulinsky först i mål.

I segernintervjun sa PWR Racing-föraren att hon höll på att börja gråta av lycka. En stund senare var känslorna förbytta då Åhlin-Kottulinsky och resten av laget diskats sedan tekniker upptäckt att avgassystemen inte bedömdes vara enligt reglementet.

”Inte möjligt i många sporter ”

Beslutet har överklagats till Svenska bilsportsförbundet, men i väntan på en potentiellt segdragen process gör Mikaela Åhlin-Kottulinsky det enda hon finner rimligt.

– Jag ska fira. Personligen är jag stolt och glad, men det är också kul för svensk motorsport att som tjej inte bara vara med utan att gå och vinna. Det är inte många sporter det är möjligt i, säger hon.

Med henne struken flyttas Johan Kristoffersson upp som vinnare och toppar STCC på 123 poäng. Men Mikaela Åhlin-Kottulinsky tänker kämpa för sin sak: går inte överklagan igenom i SBF så vill hon ta saken vidare till Internationella bilsportförbundet.

– Vi gick över mållinjen med stor lucka. Även om vi mot förmodan inte får tillbaka vår poäng har vi gått och vunnit och gjort något historiskt, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM