Mästarens historiska seger

Ogier vann i Monte Carlo - Loebs miss dyrbar

Det skrevs historia direkt.

Volkswagen körde hem en trippel i Monte Carlo.

– Det är en fantastisk start på en ny säsong, säger Sebastien Ogier.

De två senaste årens världsmästare inledde årets säsong på bästa sätt. Han vann det klassiska rallyt och han gjorde det före två andra VW-förare, Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen. Det var sjätte gången någonsin som en tillverkare vinner en trippel i VM. Volkswagen är bara den femte tillverkaren sedan 1973 som kan kört hem en trippel i "Montes" historieböcker och kliver därmed in bland sådana legendariska tillverkare som Renault-Alpine, Lancia, Audi och Citroën.

– Jag är överlycklig, att vinna ett sådant klassiskt rally som Monte Carlo är något speciellt för alla förare, säger vinnaren Sebastien Ogier.

Andra i rad

Han vann tävlingen för andra året i rad och för VW var det en bättre säsongsstart än både 2013 och 2014 då tillverkaren vann VM.

– För mig är segern helt obeskrivlig eftersom det är hemmaplan för mig. Vänner, familj och fans ger mig så mycket stöd och självförtroende här. Stämningen var magisk. Jag är glad att jag kan ge något tillbaka. Den här 83:e omgången av "Monte" är ett av de svåraste rallyn jag kan komma ihåg, när det gäller förhållandena. Att välja rätt däck var särskilt svårt i inledningen. Sedan var det den spännande kampen med Sébastien Loeb som gjorde spektakulära tider på torsdagen. Stort tack till mitt team och mina isspioner. Självklart är jag mycket glad över det totala resultatet för Volkswagen, så länge som jag är först. Jari-Matti och Andreas är de människor jag helst delar pallplatsen med.

Loebs miss

Det var väldigt tuffa förhållanden under helgen. Deltagarna kämpade mot svartis, snö och slask, men periodvis var det även torr asfalt. Det ställde till problem för många förare och för Sebastien Loeb, som inledde tävlingen på ett imponerande sätt, var det en liten miss som kostade honom en pallplats.

– När vi satte oss i bilen och körde iväg på de första sträckorna så kändes det som om jag och Daniel (Elena kartläsaren) aldrig lämnat rally-VM, säger den niofaldiga mästaren som slutade på plats åtta.

– Det svåra förhållandena hjälpte oss inte direkt och ett litet, litet misstag fick stora konsekvenser.

Nästa VM-deltävling är Svenska Rallyt som avgörs i februari.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN